Foto: Dvortygirl, Flickr

Lijnzaad lijkt invloed te hebben op de bloeddruk, zo concludeerden Cubaanse onderzoekers.

De onderzoekers noemen de invloed van lijnzaad op hoge bloeddruk zelfs spectaculair, vergeleken bij alle andere voedingsmiddelen die ze onderzochten. Zij deden onderzoek bij honderdtien patiënten met afwijkingen van de bloedvaten. De meesten hadden een verhoogde bloeddruk en gebruikten daarvoor bloeddrukverlagende medicijnen. De helft van deze patiënten nam bij het onderzoek 30 gram lijnzaad per dag, vaak verwerkt in bagels, broodjes en muffins; de andere helft gebruikte dezelfde voedingsmiddelen, maar dan zonder lijnzaad.

Na zes maanden was bij de mensen die lijnzaad gebruikten de bovendruk gedaald met ongeveer 10 mmHg en de onderdruk met ongeveer 7 mmHg. Deze resultaten zouden volgens de onderzoekers ervoor zorgen dat het aantal patiënten dat een beroerte zou krijgen met 50 procent daalt en het aantal dat een hartaanval zou krijgen met 30 procent.

Bron: American Heart Association 2012 Scientific Sessions, 5 november 2012

Dit artikel verscheen eerder in Medisch Dossier, Wat artsen je niet vertellen, een maandelijkse nieuwsbrief over gezondheid, therapieën en behandelingen en de alternatieven die ervoor bestaan.

Lees meer over lijnzaad:

Volg Ode ook op TwitterFacebook, en via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €5,00 per maand

Lees ook:
Gezond met kruidenthee: pepermunt, kamille en hibiscus