Foto: Nederland Krijgt Nieuwe Energie

Foto: Nederland Krijgt Nieuwe Energie

In een aantal crowdsourcings-sessies hebben mensen rondom het platform “Nederland Krijgt Nieuwe Energie” een eigen scenario ontwikkeld voor een Nationaal Energie Akkoord. De SER is op dit moment bezig samen met maatschappelijke partners te beraadslagen over zo’n akkoord. Maar wat experts doen, kunnen burgers nog beter. Tenminste, dat denkt onderzoeksbureau Quintel Intelligence, dat de crowdsourcing sessies begeleidde.

39 burgers bedachten samen met het bureau een eigen plan waarbij in 2030 20% energie bespaard wordt, 30% schone energie wordt opgewekt en 40% CO2 uitstoot bespaard wordt. Het plan kan volgens Quintel Intelligence prima dienen als “startpunt voor verdere discussie”.

Het plan behelst forse, maar haalbare investeringen. Ook levert het plan tienduizenden extra banen. Quintel: “Met dit scenario zijn investeringen gemoeid in warmte en elektriciteitproducerende apparaten van bijna 150 miljard euro gespreid over 17 jaar. De extra investeringen in de elektriciteitsnetten zijn met ruim 7 miljard euro relatief bescheiden. Uitvoering van het scenario levert tenminste 825.000 mensjaar aan extra werkgelegenheid maar waarschijnlijk meer.”

Volgens Quintel zijn groepen gewone burgers heel goed in staat gemiddeld redelijke scenario’s maken. “Daar waar individuen nogal eens bevooroordeeld kunnen zijn op basis van eigen ervaring, maken groepen mensen over het algemeen gebalanceerde scenario’s, die wel eens beter zouden kunnen zijn, dan de beste berekeningen die we op dit moment voor de toekomst kunnen maken. Verder valt op dat zowel leken als ‘experts’ niet veel verschillen in hun kennis en kunde van het totale energiesysteem, omdat de ‘experts’ meestal slechts kennis hebben van een deel van het energiesysteem.”

Het hele scenario is hier te bekijken

Bron: Nederland Krijgt Nieuwe Energie

Lees ook

Marco Witschge: “In Nederland betalen vervuilers niet; ze bepalen”

Bespaar tot 50% op je elektriciteitsnota