Jukk_a, Flickr.com

Jukk_a, Flickr.com

Volgens professor Malcolm Brown van de Universiteit van Texas staan we aan de rand van de grootste ontdekking ooit. Hij en zijn team werken aan een manier om een stof te ontwikkelen die gebruikt kan worden om praktisch elk product te maken, van pantsers tot de schermen van smartphones. Hiervoor gebruiken ze nanocellulose, dat gemaakt wordt van planten. De enige benodigdheden hiervoor zijn tijd, water en zonlicht. Het lijkt er echter op dat dit binnenkort ook uit algen gemaakt kan worden. Dan blijken de mogelijkheden eindeloos.

Commercieel aantrekkelijk

Om van nanocellulose andere stoffen te maken, moet een synthese worden uitgevoerd met een bacterie, acetobacter xylinum. Deze bacterie wordt onder meer gebruikt om azijn te produceren. Tot voor kort was het gebruik van deze bacterie echter nog niet commercieel aantrekkelijk. Nu hebben de wetenschapper echter een nieuw proces ontwikkeld, waarbij een soort nanocellulose-fabriek gemaakt wordt waarin de algen, onder invloed van tijd, zonlicht en water, de stof zonder de bacterie kunnen produceren. Dat betekent dat het mogelijk wordt om hoeveelheden te produceren die wél commercieel aantrekkelijk zijn.

Belangrijke transformatie

Volgens Brown is dit een echte doorbraak: “Als we erin slagen ook de laatste stappen te voltooien, zullen we een van de belangrijkste potentiële landbouwkundige transformaties ooit hebben uitgevoerd. We hebben dan planten die volop en op goedkope wijze nanocellulose produceren. Het kan de grondstof worden voor de duurzame productie van biobrandstoffen en veel andere producten. Bovendien zullen de algen tijdens het produceren van de nanocellulose de CO2 absorberen, waardoor de impact op het milieu minimaal is.”

Bron: Daily Mail

Lees ook:

Ecover ontwerpt verpakking gemaakt van plastic afval uit zee

Wat doen die medicijnresten in ons kraanwater?

Waarom we maar niet van fossiele brandstoffen af komen