Garzweiler, bruinkoolmijn in Duitsland. Foto: wikimedia commons

Garzweiler, bruinkoolmijn in Duitsland. Foto: wikimedia commons

Er worden duizelingwekkende bedragen geïnvesteerd in fossiele brandstoffen, zoals olie, gas en steenkolen. Investeerders stoppen jaarlijks honderden miljarden dollars in deze industrie. Ook pensioenfondsen doen dat. Zij verwachten van het rendement op de investering ook in de toekomst pensioenen uit te kunnen betalen. Fossiele brandstoffen werden altijd als een goede investering gezien. Maar wat gebeurt er als de wereld echt werk van klimaatdoelstellingen gaat maken? Dan knapt deze investering als een zeepbel.

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Waarom we verslaafd zijn aan fossiele brandstoffen
Nog een financiële zeepbel: schaliegas

Het is een nieuwe term die je steeds vaker hoort: de “carbon bubble” of de “CO2 zeepbel”. Economen krijgen steeds beter door dat onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen grote gevolgen heeft voor de economie als we echt serieus werk gaan maken van klimaatdoelstellingen.

Als we namelijk CO2 gaan belasten, dan worden steenkolen, gas en olie veel minder rendabel. Met grote gevolgen voor de economie. Dan kunnen de pensioenen bijvoorbeeld niet meer betaald worden.

De London School of Economics en de organisaties Carbontracker hebben deze CO2 bubble in kaart gebracht. Wat blijkt: om deze eeuw onder de 2 graden opwarming te blijven, mogen we nog maar een beperkte hoeveelheid CO2 uitstoten. Maar beursgenoteerde bedrijven hebben zoveel voorraden nieuwe olie, gas etc. in de boeken staan, dat die CO2 norm nu al overschreden worden.

Oftewel: bedrijven zoals Shell, BP, Gazprom worden nu al overgewaardeerd.

Moeten we dan maar geen CO2 beperkingen instellen? Dat lijkt ook geen slim idee. Als de klimaatverandering echt goed boven de 2 graden Celsius opwarming komt, krijgen we ook een flinke rekening gepresenteerd, bijvoorbeeld door toenemende stormschade. Alleen al de orkaan Sandy bijvoorbeeld kostte 42 miljard dollar.

Het beste is dat bedrijven gaan investeren in een CO2-neutrale economie. En dat kan. Om bijvoorbeeld van windenergie een succes te maken, zijn ook veel investeringen nodig. En bij deze investeringen hoeven bedrijven niet bang te zijn voor een CO2 zeepbel.

Het wordt tijd dat wij burgers onze pensioenfondsen en bedrijven waar wij invloed op hebben op deze CO2 zeepbel wijzen.

Carbontracker legt in een helder filmpje uit over de Carbon Bubble

Hier vind je het rapport van Carbontracker en de London School of Economics