Foto: wikimedia commons

Foto: wikimedia commons

Is schaliegas een hype of verandert het gas de economie echt voor langere tijd? Het blad Mo.be besteedt een lang artikel aan schaliegas waar de belangrijkste argumenten voor en tegen worden genoemd. Verfrissend is dat de site niet alleen de milieukant van de zaak benoemt, maar ook ingaat op de economische case voor schaliegas. Zo goed is die namelijk niet.

“De consumenten profiteren van de lage gasprijs in de VS, maar de investeerders zitten met de handen in het haar. De ontginning van deze niet-conventionele fossiele brandstoffen is een kostelijke grap. De opbrengst van een gasbron neemt namelijk heel snel af: de exploitatie duurt van enkele maanden tot drie of vier jaar. Dit in tegenstelling tot de ontginning van conventioneel gas, waarbij een bron enkele decennia min of meer constant blijft produceren. Om het aanbod op peil te houden, moeten er constant putten bijgeboord worden, wat financieel moeilijk bol te werken is met een lage gasprijs. Het bedrijf Chesapeake Energy is hierop stukgelopen en moest een deel van zijn activa opnieuw verkopen voor 6,9 miljard dollar.”

Lees het hele artikel op Mo.be

Lees ook
[adrotate group=”2″]
San Francisco verbiedt pensioenfonds nog langer te investeren in fossiel
Nederlands bier wordt bedreigd door schaliegas