Veel mensen denken dat het maken van crème en bodylotion moeilijk is, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. Je moet het gewoon even doen. Door zelf bodylotion te maken, voorkom je blootgesteld te worden aan chemicaliën die vaak in dergelijke crèmes gevonden worden. Zo kun je bijvoorbeeld zelf een heerlijk geurende body butter of natuurlijke bodylotion maken.

Tip vooraf

Als het mogelijk is, reserveer dan een oude blender, een kleine tot middelgrote glazen kom en een spatel die je uitsluitend gebruikt voor jouw DIY-producten. De bijenwas die je hiervoor gebruikt, kan een residu achterlaten op bijvoorbeeld de blender.

Bodylotion voor de droge huid

Gebruik voor een lotion voor de droge huid zoete amandelolie, dit absorbeert goed en laat geen vettig laagje op de huid achter. Amandelolie is bij de meeste reformwinkels verkrijgbaar.

Giet ¾ kopje zuivere olie in een Pyrex maatbeker en voeg 2 eetlepels geschoren bijenwas toe (verkrijgbaar bij reformwinkels). Zet de maatbeker in een pan met water. Verwarm de pan, bijvoorbeeld op de verwarming, tot de bijenwas oplost en haal het dan direct van de verwarming af. Laat het mengsel een minuut of twee afkoelen.

Giet vervolgens 1 kopje water (of gebruik rozenwater!) toe in de blender en begin met het mengen op hoge snelheid. Vergeet niet het deksel erop te doen! Laat echter wel een gat open, waar je het bijenwas-oliemengsel doorheen kunt gieten. Blijf het mengsel toevoegen tot alles opgenomen is in het water.

Voeg vervolgens 30 druppels etherische olie toe. De verschillende essentiële oliën hebben verschillende helende eigenschappen, kies er één om de klachten te verzachten. Bijvoorbeeld lavendelolie tegen zonnebrand. Giet het mengsel in een glazen pot en gebruik de spatel om de resterende lotion uit de blender te verwijderen. De lotion is ongeveer 6 maanden houdbaar. Bewaar het bijvoorbeeld in de koelkast.

Honing citrus body butter

Combineer 2 eetlepels bijenwas met een half kopje druivenpitolie in een pot met een brede mond. Stop de pot in de magnetron tot de was bijna volledig gesmolten is. Voeg daarna 1 capsule met vitamine E olie, 2 tot 3 eetlepels gedestilleerd water en 10 druppels etherische citrusolie toe.

Gebruik vervolgens een staafmixer om alle ingrediënten te mengen. Laat het mengsel na het mixen ongeveer 15 tot 20 minuten ‘bekomen’. Stop het daarna in een kleine pot. Bewaar de body butter in de koelkast.

Bron: Mother Nature Network