De prijzen voor zonnepanelen blijven dalen. De kosten voor zonnepanelen daalden in de VS in 30 jaar tijd van 16 dollar per watt vermogen naar 1 dollar. Daarmee komt zonne-energie wat betreft kosten dichtbij kolen en gas. En de kans is groot dat de kosten verder dalen.

Lees ook
[adrotate group=”2″]
De voordelen van een slimme meter
Hoeveel kosten zonnepanelen voor een gemiddeld gezin?

cost-of-solar-power-graph-1980-2012.jpg.644x0_q100_crop-smart

Op de grafiek zie je onderin een grijze band: dat is de bandbreedte van kosten voor de opwekking van elektriciteit van kolen en gas per watt. De prijs voor zonnepanelen is zodanig dat de lijn van de grafiek waarschijnlijk op korte termijn in die band schiet.

Er zitten wel haken en ogen aan de vergelijking. Het gaat hier om Amerikaanse gegevens. De situatie in Europa kan anders zijn. Verder is het lastig om alle kosten rondom de elektriciteitsopwekking te schatten: hoeveel kost de infrastructuur die nodig is om alle schone energie goed te verwerken? Hoe worden de kosten voor de winning van steenkolen meegerekend in de berekening? Er valt dus nog wel wat te plussen en te minnen, maar de gedachte dat zonne-energie veel te duur is om te voorzien in onze energiebehoefte wordt door dit soort cijfers steeds verder ondermijnd.

Bron: Treehugger