Bron: justmalia - Flickr.com

Bron: justmalia – Flickr.com

Wasmiddel dat je gewoon in de winkel koopt, zit vol chemicaliën, zoals sulfaten, geuren, fenolen en meer. Veel merken bevatten ongezonde dingen, zoals petroleum destillaten. Deze worden vaak gekoppeld aan kanker en longaandoeningen. Daarnaast zijn geurstoffen in deze wasmiddelen vaak gemaakt van een mengsel van schadelijke stoffen.

Gelukkig is het zelf maken van een wasmiddel één van de gemakkelijkste onderdelen in de overgang naar een natuurlijk leven. Daarnaast bespaart het ook nog eens veel geld. Reden genoeg om over te stappen op zelfgemaakt waspoeder.

Waspoeder
Neem een blok natuurlijke zeep en maal deze fijn met een rasp of keukenmachine. Je kunt zelf de geur kiezen, bijvoorbeeld lavendel of amandel. Meng vervolgens de geraspte zeep (1 deel) met 2 delen soda en 2 delen Borax (verkrijgbaar online en bij de drogist). Bewaar het eindresultaat in een gesloten verpakking. Gebruik 1/8 of ¼ kop per wasbeurt.

Vloeibaar wasmiddel
Rasp een stuk zeep met een kaasrasp of keukenmachine. Voeg het zeepschaafsel toe aan een pan met halve liter water. Laat dit geleidelijk warm worden. Roer in de pan tot de zeep volledig is opgelost. Doe dan 4,5 liter heet tapwater in een 5 liter-emmer. Roer hier 1 kop Borax en 1 kopje soda door tot het volledig is opgelost. Giet het zeepmengsel in de emmer en roer dit goed. Dek de emmer af en laat het een nacht rusten.

De volgende dag schud of roer je het mengsel tot een gladde massa. Daarna kun je het in een literverpakking gieten. Gebruik ½ tot 1 kopje per wasbeurt.

Bron: Welness mama

Lees ook
Investeer in een stadsboerderij. Het eerste kratje oogst is voor jezelf.
Zo zorgt Obama ervoor dat zijn dochters geen tattoo zetten
Verbeter je weerstand: eet knoflook