Foto: Roos van West

Foto: Roos van West

Denk je dat je wat goeds doet voor de bijen door vroeg bloembollen in je tuin te hebben; blijkt dat je eigenlijk gifbloemen creëert. Want bloembollen worden vaak in bestrijdingsmiddelen gedoopt voordat ze verkocht worden! Nouja, nu moet het niet gekker worden. Maar dat wordt het wel. Particuleren maken zich namelijk (onbewust) ook behoorlijk schuldig aan het vergiftigen van het leefmilieu van de bijen, zag ik kortgeleden in een uitzending van Radar.

Lees ook
Bijna boerin, alleen nog een boerenbedrijf
Lekker naar de bioboer
VN: voedselcrisis alleen te voorkomen met natuurlijke landbouw

Nederland grootverbruiker insecticiden

Het is al erg genoeg dat Nederlandse landbouwsector grootverbruiker is wat betreft bestrijdingsmiddelen. Samen met Japan en België zijn we recordhouder voor wat we per hectare aan bestrijdingsmiddelen gebruiken (Bron: Zembla). Een groot deel daarvan komt trouwens voor rekening van de snijbloemen. Een fris boeketje op tafel is dus eigenlijk helemaal niet zo fris. En in mijn blog over de kwaliteit van ons drinkwater heb ik al genoemd dat Nederland ook grootverbruiker is van het bestrijdingsmiddel imidacloprid, dat in andere landen al verboden is. O.a. omdat er aanwijzingen genoeg zijn dat het een vergif is voor de bijen.

In China zijn er al plekken waar fruitbomen met de hand bestoven worden door kinderen met kwastjes! Dit is deels om de productie te verbeteren (zie deze blog), maar had ook zeker te maken met steeds minder bestuivende insecten in die regio door grootschalig gebruik van bestrijdingsmiddelen (zie bijensterfte.nl). In ieder geval geen scenario waar we naar toe willen.

Wetenschapper Jeroen van der Sluijs van de Universiteit Utrecht zette in het Radar programma nog eens duidelijk op een rijtje dat er meerdere oorzaken zijn voor de enorme bijensterfte van de afgelopen jaren. Er is inderdaad ook de varroa-mijt die ziekten onder de bijen verspreidt. Maar dit wordt nog eens extra versterkt doordat de bijen al verzwakt zijn. En dat heeft alles te maken met ons kwistige gebruik van bestrijdingsmiddelen. Zo tasten neonicotinoïden het zenuwstelsel van de bijen aan waardoor ze gedesoriënteerd en verzwakt kunnen raken. De neonicotinoïden zijn in de laatste jaren de meest gebruikte groep van insecticiden geworden. Het gif wordt door de planten opgenomen waardoor ook het stuifmeel giftig wordt. Ook het gebrek aan biodiversiteit (door onze eentonige akkers zonder bloemen — denk bestrijdingsmiddelen) helpt niet mee.

Giftige bloemen in de stad

Met als curieus gevolg dat er in en rond de steden waarschijnlijk meer lekkers te vinden is voor de bijen dan in de ‘open natuur’. Dan is het dubbel cru dat die bloemen die er nog zijn giftig kunnen zijn voor de bijen. Zoals die bollen, die in imidacloprid gedompeld worden. Maar er zijn nog meer onvermoede gifbronnen. Blijkbaar worden er ook neonicotinoïden gebruikt om tuinaarde die je bij tuincentra koopt van al het leven te ontdoen. Nog los van het feit dat aarde uiteraard levend hoort te zijn, wordt dat gif door de planten die er op groeien opgenomen. Niet lekker voor de bijen dus. Ook voor ons zelf niet, trouwens, mocht je aan eetbaar tuinieren doen.

Bij tuincentra staan de bestrijdingsmiddelen gewoon voor het grijpen. Onkruidbestrijders, anti-luis-middeltjes of mierenverdelgers (als er Bayer of Syngenta op staat moeten er al alarmbelletjes afgaan!). In het mierengif zit genoeg werkzame stof (een halve gram) om 30 miljoen bijen uit te roeien (bijna de hele Nederlandse kolonie)! Via het regenwater komt het gif in de bodem en kan dan door planten worden opgenomen. Niet verbazingwekkend dus dat ook stadsimkers steeds meer te maken krijgen met hele volken die dood gaan. Geen vrolijk gezicht, kan ik je vertellen.

Dus, er zijn genoeg redenen om alles voor je tuin biologisch te kopen:

  • koop geen giftige bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte (hou mijn blog in de gaten voor de tips om op een natuurlijke manier ongedierte te slim af te zijn)
  • koop biologische tuin/potgrond
  • koop biologische bloembollen (Bij Gezonde Gronden in Den Haag kan je in het najaar biologische bloembollen kopen)
  • En bedenk ook voor je een bloemetje voor een zieke koopt dat daar een giftig luchtje aan zit!

hetkanWel-blogger Rozemarijn bouwt aan een eetbaar bos in Frankrijk. Op een stuk grond van 20 hectare in de Dordogne probeert ze, samen met haar partner, de principes van permacultuur in de praktijk te brengen. Ook in haar Haagse achtertuin tuiniert ze er op los. Op hetkanWel doet ze verslag van haar belevenissen én schrijft ze over “gezonde voeding van grond tot mond”.