Foto: hardworkinghippy, Flickr

Foto: hardworkinghippy, Flickr

Waarom kost een (moes)tuin eigenlijk zoveel tijd? In een bos groeit toch ook alles vanzelf? Hoe meer je tuin op een natuurlijk ecosysteem lijkt, hoe minder je hoeft te doen. Dat is het idee achter permacultuur (permanente agricultuur): je ontwerpt een tuin waarin alle planten en dieren elkaar ondersteunen en de bodem niet armer wordt. Oftewel: een duurzaam ecosysteem met een gesloten kringloop, maar dan met eetbare gewassen.

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Lees meer tuintips in ons dossier tuinieren
Guerilla’s fleuren stad op met zaadbommen

Met deze tips help je de natuur een handje (en hoef je zelf minder te doen):

Trek insecten aan: plant bloemen tussen je groenten

De beste manier om luizen of andere vervelende beestjes op je groenten tegen te gaan is kruiden en bloemen tussen je groenten te planten die de schadelijke insecten afweren. Of juist goede insecten aantrekken. Lieveheersbeestjes zijn bijvoorbeeld gek op luizen. En bijen zorgen voor bestuiving.
* Goudsbloemen: Goudsbloem tussen tomaten weert motluis. Tussen aardappelen en kool voorkomt ze nematoden en draadwormen. Bovendien verbetert ze de bodem en houdt mieren op een afstand.
* Borage of komkommerkruid: trekt bijen aan en de blauwe bloemetjes zijn eetbaar, leuk voor op de salade of ingevroren in een ijsblokje.
* Lavendel: trekt bijen en vlinders aan, en verjaagt luizen en mieren bij rozen. De bloemetjes kunnen door de muffins.
* Rozemarijn schrikt wortelvliegen af tussen de wortels. Met salie ernaast doet de Rozemarijn het helemaal goed.
* Veel andere kruidenplanten trekken ook bijen aan, zoals marjolein(oregano), bieslook, citroenmelisse of dille. Hier vind je nog meer info

Tip: last van slakken? Leg stekelige spullen rondom plantjes die je wilt beschermen, bijv. kapotte schelpen. Zorg dat er zo weinig mogelijk donkere vochtige hoekjes in je tuin zijn en geen lang gras. Natuurlijke vijanden van slakken: vogels, egels, eenden, kippen en kikkers.

Zet deze planten bij elkaar: 6 ideale plantenduo’s
Sommige planten ondersteunen elkaar en groeien optimaal in elkaars buurt:
* Tomaat & basilicum
* Kool, komkommers of courgette & Oostindische kers (de bloemen zijn eetbaar).
* Kool & dille
* Courgette & calendula
* Wortels met sla of uien
* Prei en selderij

Ga de hoogte in: van appelboom tot aardbeientoren

Een traditionele moestuin gebruikt vooral de horizontale ruimte. Maar met verschillende soorten planten kan je ook de hoogte in. Denk aan fruitbomen, klimplanten of struiken. Een paar ideeën:

* Fruitbomen: appels, peren, maar ook pruimen of kersen. Leifruitbomen nemen weinig ruimte in en kunnen zelfs op een balkon groeien. Van veel fruitsoorten moet je minstens twee bomen planten vanwege de bestuiving. Vraag het na bij een tuincentrum.
* Klein fruit: sommige fruitsoorten zoals druiven en kiwi’s kun je tegen een muur of over een pergola laten groeien. Rode bessen op stam of een vijgenboom doen het ook prima in een pot.
* Aardbeientoren: heb je niet zoveel plek voor veel aardbeienplantjes, dan is een aardbeientoren een leuke manier om toch volop aardbeien te kunnen planten.

Tip: gebruik verschillende soorten rassen aardbeien zodat ze op verschillende tijden rijp zijn.