Foto: NEM

Foto: NLE

Een opmerkelijke advertentie vandaag in de kranten: de Nederlandse Energiemaatschappij (NLE) beticht energieleveranciers van “jokkebrokken” over groene stroom. De NLE bekent dat ze zelf meegedaan hebben met het jokkebrokken: zij verkochten stroom die groen gewassen was met groencertificaten. Kosten per gezin per jaar: €1,44. De NEM belooft zijn leven te beteren. Is dit een gewoon een kekke marketingstunt of heeft de Nederlandse Energiemaatschappij echt een punt?

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Top 3 groenste stroomleveranciers
De beste aanbieders van groene stroom

Het antwoord is: waarschijnlijk beide.

Wat de NLE namelijk aanstipt klopt namelijk als een bus. Veel groene stroomaanbieders, waaronder dus tot op heden de NLE, deden eigenlijk niets anders dan de spotgoedkope groencertificaten kopen uit het buitenland. Energieleveranciers mochten hun stroom dan groen noemen, maar in feite werd er geen extra groene stroom gemaakt. Deze nep groene stroom wordt ook wel “sjoemelstroom” genoemd.

De NLE legt het zo uit: “Energieleveranciers maken hun grijze stroom groen door certificaten te kopen. De zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO’s). Dat is wettelijk zo geregeld. Zulke certificaten kun je bijvoorbeeld in Noorwegen kopen bij waterkrachtcentrales. Dat klinkt best groen toch? Maar weet u hoeveel het ons in 2012 kostte om met GvO’s een gemiddeld Nederlands gezin een jaar lang 100% groene stroom te leveren? Nou? €1,44. Eén euro en vierenveertig cent.”

Dit dubieuze gesjoemel met groene stroom was tot voor kort nog niet zo bekend, maar, zoals de NEM zelf zegt, consumenten willen “het eerlijke verhaal” horen. De NLE neemt alvast een voorsprong en vertelt het verhaal gewoon zelf en creëert zo in ieder geval het imago dat ze wél eerlijk zijn en gaan werken aan echte vergroening.

De grote vraag is natuurlijk: hoe gaat de NLE zijn groene stroom echt groen maken? Er liggen de nodige kansen, aangezien de komende jaren fors geïnvesteerd zal gaan worden in nieuwe windmolens en zonnepanelen in Nederland.

De Nederlandse Energie Maatschappij zal het moeten waarmaken, maar dat een energieleverancier nu zelf de sjoemelstroom praktijken aan de orde stelt is alvast een goed begin.

Bron: NLE