Zoetwatergarnaaltje. Foto: EAWAG: Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology

Zoetwatergarnaaltje. Foto: EAWAG: Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology

Niet alleen bijen hebben last van neonicotinoïden. Ook diertjes in het water verhongeren bij langdurige blootstelling van deze landbouwgiffen, zelfs in lage doseringen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat gisteren werd gepubliceerd in PLOS ONE.

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Bijendodend gif gewoon in Intratuin te koop
Veel bloembollen zijn giftig voor bijen door toegevoegde insecticides

Het gaat hier om imidaclopride, het meest gebruikte insecticide in de wereld. Uit onderzoek blijkt dat dit gif en andere soorten “neonicotinoïden” een verwoestend effect hebben op bijen. Vooral effecten op de lange termijn blijken verantwoordelijk voor de bijensterfte. Een zelfde soort problemen worden nu geconstateerd bij dieren die in zoet water leven, zoals slootjes en kanalen.

De onderzoekers bekeken voor hun onderzoek zoetwatergarnalen. Als imidaclopride na een regenbui in het oppervlaktewater terecht komt, krijgen deze waterdiertjes ook de gifstof binnen. Als ze langdurige blootgesteld worden, verhongeren ze uiteindelijk. Dit is ook het geval bij lage doses.

Volgens de onderzoekers wordt dit effect niet ontdekt met conventionele tests naar giftigheid, omdat deze gewoonlijk niet een periode van enkele weken beslaan.

Bron: Sciencedaily