Foto: Treesha Duncan, Flickr

Foto: Treesha Duncan, Flickr

Bijen hebben het moeilijk dankzij betegelde praxistuintjes, bloembollen waar gif in zit en tuincentra die ongedierteverdelgers kopen waar ook bijen aan dood gaan.

 

Bijen helpen is gelukkig makkelijk. Greenpeace startte een campagne om de bij te redden. Hier kun je een petitie ondertekenen om schadelijke landbouwgiffen te verbieden. En deze tips helpen je om je eigen tuin bijvriendelijk te maken.

Bouw een bijenhotel
Wilde bijen leven alleen. Je kunt ‘hotelkamers’ voor ze maken door gaatjes te boren in een stuk hout. Boor 10 cm diep, en varieer in dikte tussen de 2 en de 12 mm.

Plant bloemen waar bijen op afkomen
Dit zijn echte bijenlokkers: hemelsleutel, muurpeper, bergamotplant, kattenkruid, herfstaster, blauwe knoop en zilverkaars. Op ilovebeeing.nl kun je een zadenpakket met bijenbloemen kopen.

Vermijd onkruid- en ongediertebestrijders uit tuincentra
Tuincentra verkopen allerlei middeltjes om mieren, onkruid of andere ongewenste dieren en planten uit de tuin te houden. Deze zijn vaak schadelijk voor bijen. Wist je dat in één verpakking mierengif genoeg gif zit om 13 miljoen bijen te doden?

Gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen
Luizen hebben een hekel aan bepaalde planten, zoals afrikaantjes en lavendel. Zorg dus dat deze staan naast planten die gevoelig zijn voor luizen.
Ook vogels halen veel insecten en vraatzuchtige dieren weg. Hang een vogelhuisje op en zorg voor voedsel in je tuin, zoals een boom met bessen.
Heb je last van luizen dan helpen beproefde oma-middeltjes, zoals een mix van groene zeep en spiritus: mix 20 gram groene zeep met 20 ml spiritus en doe dat in 1 liter (lauw) water. Doe dit in een plantenspuit en spuit het over luizen.

Bron: Greenpeace.