WonderfullMoments6, Flickr.com

WonderfullMoments6, Flickr.com

Je denkt misschien dat alles wat je in de winkel koopt en op je huid smeert of spuit goed voor je is. Het zijn immers ‘verzorgingsproducten’ en ze zijn getest door diverse organisaties. Toch blijkt dat geen garantie te zijn voor een gezond product. Veel verzorgingsproducten werken goed, omdat ze agressieve stoffen bevatten. Die stoffen kunnen de werking van het product versterken, maar ook zorgen voor irritaties of zelfs de kans op kanker vergroten. Wij zetten de 6 belangrijkste boosdoeners voor je op een rijtje.

Natriumdodecylsulfaat
Natriumdodecylsulfaat – ook wel bekend onder de Engelse naam sodium lauryl sulfate – wordt niet alleen gebruikt in verzorgingsproducten, maar ook in schoonmaakmiddelen en motorontvetters. Het stofje kan leiden tot huidschade, permanente oogschade en leververgiftiging. De Canadese overheid heeft het daarnaast zelfs aangemerkt als stof die mogelijk giftig is voor het milieu.

Parabenen
Parabenen worden met name gebruikt als conserveringsmiddel. In 2004 ontdekten onderzoekers echter dat de kans op borstkanker groter wordt naar mate het lichaam meer in aanraking komt met parabenen. Bijna 90% van de cosmeticaproducten bevat parabenen; het is onder meer te vinden in huidverzorgingsproducten en deodorant, zelfs als deze claimen natuurlijk te zijn.

Talk
Talk wordt onder meer gebruikt in oogschaduw, gezichtspoeder en babypoeder. Daarmee lijkt het heel onschuldig, maar dat is het niet. Dit goedje heeft namelijk sterke overeenkomsten met asbest en kan tumoren veroorzaken in de eierstokken en longen. Tegenwoordig zouden de meeste soorten talk asbestvrij moeten zijn, maar er is nog geen sluitend bewijs geleverd voor de veiligheid van het product.

Propyleenglycol
Propyleenglycol is een kleurloze en geurloze vloeistof die met name gebruikt wordt in massageolie en deodoranten. Het zorgt ervoor dat de stoffen in het product makkelijker door de huidlagen heen komen. Het goedje komt echter ook voor in antivries en middelen om auto’s en boten ijsvrij te maken. Blootstelling aan grote hoeveelheden kan leiden tot uitslag, irritatie, en ademhalingsproblemen.

Minerale olie
Minerale olie is een ruwe olie die ontstaat bij het destilleren van petroleum. Deze olie is kleur- en geurloos en wordt onder meer gebruikt in babylotion en crèmes. Deze olie kan onder meer acne en verstopte poriën veroorzaken, maar blijkt ook kankerverwekkend te zijn.

Ftalaten
Ftalaten, ook wel bekend als weekmakers, zijn chemische stoffen die ervoor zorgen dat verzorgingsproducten langer blijven zitten. Blootstelling aan deze stof kan leiden tot beschadigingen aan nieren en longen en een grotere kans op borstkanker.

Lees hier welke cosmeticamerken biologische producten verkopen.

Bron: Ecouterre.com

Lees ook:
[adrotate group=”1″]
Maak je eigen natuurlijke shampoo
5 modemerken met een goed verhaal