Foto: david.nikonvscanon, Flickr

Foto: david.nikonvscanon, Flickr

En weer is er een veel gebruikt landbouwgif dat zeer schadelijk voor bijen blijkt. De Europese Voedselveiligheid Autoriteit (de EFSA) waarschuwt vandaag voor Fipronil, een middel dat door BASF wordt gemaakt.

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Kijktip Radar: bijendodend gif is gewoon in tuincentra te koop
Top 5 schokkende feiten over de oceaan

Het nieuws komt nadat enkele maanden geleden al 3 andere landbouwgiffen, waaronder imidaclopride, door de EFSA als schadelijk waren aangemerkt. De EU overweegt een (tijdelijk) verbod op het middel.

Volgens de EFSA biedt de insecticide een “groot, acuut risico” voor bijen. De organisatie heeft met name gelet op sublethale, chronische effecten. Bijen gaan vaak namelijk niet direct dood door insecticides, maar worden er wel ziek van en gaan vervolgens dood door andere directe oorzaken, zoals parasieten, of door voedseltekort.

Lees het hele artikel in The Guardian