Foto: wikimedia

Foto: wikimedia

De gevreesde importheffing voor zonnepanelen kost mogelijk 224.000 banen. Dit zegt een coalitie van milieu-organisaties van ondermeer het Wereld Natuur Fonds en Natuur & Milieu. Vandaag bespreekt de Europese Commissie een importheffing van 37% tot zelfs 68% op panelen uit China. Deze zal waarschijnlijk de aanschafprijs van zonnepanelen voor consumenten verdubbelen.

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Zie zelf hoe hard de zonnerevolutie in Duitsland gaat
Nu het nog kan: hier moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen

Er werken op dit moment zo’n 300.000 mensen in de zonnepanelen handel in de EU. Installatiebedrijven, onderzoeksafdelingen en bedrijven die de bronmaterialen voor panelen leveren worden door de maatregel in hun voortbestaan bedreigd.

“Het is absurd om schone zonnepanelen onder vuur te nemen terwijl we alle zeilen moeten bijzetten om de CO2-uitstoot te verminderen,’ zegt Ron Wit, hoofd energie bij Natuur & Milieu. “Net nu in heel Europa de bevolking massaal begint te kiezen voor zonnepanelen draaien we deze fantastische beweging naar schone energie alweer de nek om.”

De milieu-organisaties pleiten voor een “vriendelijkere manier” om het handelsdispuut te beslechten. Naar verwachting zal de Commissie 6 juni een besluit nemen.

Bron: Natuur & Milieu