Foto: NASA

Foto: NASA

Hoe ziet Antarctica eruit mocht de ijslaag die het bedekt ooit smelten? Wetenschappers hebben nu een accurate kaart gemaakt van het landschap onder de dikke ijskorst die op sommige plekken wel 3 km dik is. Met behulp van sattelietmetingen heeft een internationaal team van wetenschappers hoogtes en dieptes van het landschap berekend.

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Pinguïn kolonie heeft voor het eerst contact met mensen (video)
Recordtocht over de Zuidpool op alleen zonne- en windenergie

In deze video wordt uitgelegd hoe dit proces in zijn werk ging:

Naast dat het een leuk tijdverdrijf voor wetenschappers is, heeft het maken van deze kaart ook concreet nut. Zo is het makkelijker te schatten hoe groot de waterspiegel zal stijgen mocht het ijs op Antarctica ooit volledig smelten. Ook