Dave Dugdale, Flickr.com

Dave Dugdale, Flickr.com

Het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening. Dat meldt Milieu Centraal vandaag op zijn website. De organisatie heeft een rekenmethode ontwikkeld om de rendementen van energiebesparende maatregelen te bepalen. Investeren in zonnepanelen is gunstiger dan geld op je bank zetten. En volgens Milieu Centraal zal ook de gevreesde heffing op Chinese zonnepanelen weinig aan het hoge rendement veranderen: die ligt dan een procent lager, op vijf procent.

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Duitsland levert nu genoeg zonnestroom om heel Nederland van elektriciteit te voorzien
Waar moet je op letten als je zonnepanelen koopt? Hier vind je tips

Milieu Centraal gaat uit van een berekening waarbij rekening wordt gehouden met stijgende energieprijzen, inflatie, en totale kosten voor de zonnepanelen: dus inclusief de prijs voor de installatie en de onderhoudskosten. Op basis van deze berekening komt de organisatie met een rentepercentage, net als een spaarrente. Dit maakt het voor mensen makkelijk om het rendement van energiebesparende maatregelen goed in te schatten, aldus Milieu Centraal: “Het afwegen van kosten en baten van energiebesparende maatregelen is vaak lastig. Financiële voordelen op de langere termijn blijken door veel mensen te worden onderschat. Dit kan aanleiding zijn om een energiebesparende maatregel niet te nemen, zelfs al is het financiële voordeel uiteindelijk erg groot vergeleken met alternatieven zoals een spaarrekening.”

Hoe Milieu Centraal precies aan de gegevens komt waar het zich op baseert, wordt niet helemaal duidelijk, maar de berekening zelf is wel transparant. Hier vind je meer informatie.