Foto: CIAT, Flickr

Foto: CIAT, Flickr

Olie wordt niet alleen gebruikt om auto’s te laten rijden. Ook ons voedselsysteem draait op olie, schrijft Dr. Nafeez Ahmed in een analyse in The Guardian. 19% van de olie die Amerikanen gebruiken gaat naar landbouw. Alleen auto’s verbruiken meer van deze fossiele brandstof. Voor elke calorie voedsel die we tegenwoordig produceren moet er 10 calorieën aan fossiele brandstof ingestopt. En dat is een recept voor problemen, aldus Ahmed. Want met stijgende olieprijzen komt ook meteen de voedselproductie in het gedrang. En dat is zeker niet het enige probleem: willen we een groeiende wereldbevolking voeden dan moet er méér eten geproduceerd worden. Ook hebben veel landbouwgebieden last van extremer weer door klimaatverandering, is er sprake van stijgende druk op waterreserves en sterven bijen massaal door landbouwgiffen. Oftewel, zegt Ahmed, we krijgen een “perfect storm” op ons af die onze beschaving bedreigt.

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Top 5 TED video’s over eten
Eten zal nooit meer hetzelfde zijn, als het aan deze 4 opmerkelijke projecten ligt

Is er iets aan te doen? Ja, zeg Ahmed, maar industriële landbouw is niet de oplossing. Juist de industriële aanpak van landbouw heeft de problemen verergert, omdat het de kwaliteit van de grond heeft vermindert door onbedachtzaam gebruik van kunstmest en water. Een mix van sociale innovaties — o.a. meer aandacht voor ontwikkeling van arme boeren, investeren in onderwijs voor vrouwen, een betere verdeling van de welvaart, minder vlees eten — en landbouw innovaties — minder kunstmest, beter management van kwetsbare gronden en waterreserves, natuurlijkere landbouwmethoeden — moet onze beschaving redden.

Lees het hele artikel in The Guardian