Windpark Houten in aanbouw. Foto: Eneco

Windpark Houten in aanbouw. Foto: Eneco

Windmolens zijn vaak niet populair bij mensen die erbij in de buurt moeten wonen. Het geluid van de wieken, de slagschaduwen en de horizonvervuiling hoort en ziet men liever niet in de eigen achtertuin. Eneco hoopt bewoners op een positieve manier te betrekken bij de ontwikkeling van windmolens. De burgers van Houten kunnen extra rendement krijgen als ze obligaties kopen in het windpark Houten, dat zal gaan bestaan uit 3 windmolens.

Lees ook
[adrotate group=”2″]
10 initiatieven voor echte groene stroom uit eigen buurt
Geld verdienen met wind

Eneco stelt 2.800 obligaties à €500 beschikbaar voor Houtenaren. De obligaties leveren een rendement van 4 tot 5,5% op — afhankelijk van hoe hard de wind waait. Ook mensen buiten Houten kunnen in windpark Houten investeren. Voor hen zijn 2.200 obligaties uitgegeven, met een jaarlijks rendement van 4%.

Eneco pakt het nog voorzichtig aan. Een gemiddelde windmolen kost tussen de 2 en 3,5 miljoen euro. Als Eneco alle obligaties verkoopt, krijgen ze 2,5 miljoen euro binnen, waarschijnlijk genoeg voor 1 windmolen. De andere twee worden dus op andere manieren gefinancierd.

Bron: Eneco