Bron: lakobos - flickr.com

Bron: lakobos – flickr.com

Voor er paracetamol en ibuprofen was, kwamen de medicijnen uit de tuin. Inmiddels nemen we voor kleine kwaaltjes een aspirine, maar kruiden uit eigen tuin blijken nog steeds onvermoede krachten te hebben. We noemen zes kwaaltjes die je kunt verhelpen met geneeskrachtige kruiden. Deze kruiden kun je zelf verbouwen in de tuin of op het balkon.

Hoesten
Salie is één van de allerbeste remedies tegen keelpijn en hoesten. De bladeren kunnen worden gekauwd en het vrijgekomen sap verzacht de keel. Salie groeit goed in de volle zon, gedijt goed bij koele tot warme temperaturen in een droge (of goed gedraineerde) grond.

Jeuk en huiduitslag
Aloë vermindert jeuk wanneer het rechtstreeks op de huid wordt aangebracht. Geef Aloë een grote pot met een goed gedraineerde, zandige grond (zoals ook bij een cactus). Zet de pot op een zonnige, warme plek.
Kamillethee kalmeert de huid als je uitslag hebt. Leg een koel kompres, gedrenkt in kamillethee, op de te behandelen plek. Zaai kamillezaadjes in de grond of in een pot in de volle zon tot halfschaduw.

Spijsvertering
Hulp bij een goede spijsvertering krijg je van pikante pepers (zoals cayennepeper) en knoflook. Knoflook heeft een goed gedraineerde grond nodig om te kunnen groeien en houdt niet van verse mest. De grond moet zo puur mogelijk zijn.
Peper moet je eerst laten kiemen. Plaats vervolgens de zaailingen in een bak op de vensterbank of in een kas, het liefst op het zuiden gericht.

Hoofdpijn
Kamille en lavendel werken goed tegen hoofdpijn, omdat ze ontspannend werken. Drink twee of drie kopjes lavendel- of kamille thee per dag. Lavendel houdt van warme, droge en zanderige grond met veel zon en heeft weinig water nodig.

Verstuiking
Gember en rozemarijnthee kan genezing versnellen en zorgt voor een snelle verlichting van stijve en pijnlijke spieren. Gebruik het in een kompres of voeg het toe aan een warm bad.

Rozemarijn houdt van zanderige, rotsachtige en slechte bodem die goed gedraineerd is. Gember doet het goed in huis, houd niet van vorst of direct zonlicht. Kies een pot die minimaal twee keer zo groot is als de gemberwortel. Het liefst een lange, platte bank omdat gember horizontaal groeit.

Koorts
Moederkruid is een uitstekende remedie voor koorts. Daarnaast werkt het bacterieremmend en is het goed tegen hoofdpijn en migraine. Moederkruid groeit goed op plekken waar iets anders niet wil groeien. Bijvoorbeeld tussen de stenen of in een uitgedroogd hoekje van de tuin. Moederkruid groeit in stikstofrijke grond, kan vrij goed tegen droogte. De plant kan zowel in de halfschaduw als in de zon staan.

Bron: Rodale, Eetbare tuin

Lees ook
Kanker is over twintig jaar nog zelden dodelijk
Sociale innovatie doe je zo!
Natuurlijke cosmetica
Gezond met kruidenthee: pepermunt, kamille en hibiscus