Foto: Marc Wathieu, Flickr

Foto: Marc Wathieu, Flickr

De Amerikaanse NSA bespioneert burgers in alle landen en ook nationale overheden en bedrijven willen zoveel mogelijk over iedereen weten. Wat kun je doen om je online privacy te beschermen?

In Quartz stelt Marc Guildimann, de CEO van Enliken, voor om je eigen persoonsgegevens te verkopen. Op die manier blijf je volgens Guildimann zelf de baas. Zelf een prijs bepalen voor je persoonsgegevens werkt volgens Guildimann beter dan technologische en juridische bescherming van privacy. Als je je eigen gegevens verkoopt, zal de handel in persoonsgegevens door commerciële bedrijven afnemen, voorspelt Guildimann. Data die direct van de consument afkomstig is, is immers betrouwbaarder dan informatie uit databases met miljoenen persoonsgegevens die soms al jaren oud zijn. Hoe je privacy nu beschermd wordt tegen bijvoorbeeld de NSA en tegen bedrijven die persoonsgegevens tegen een hogere prijs kunnen verkopen maakt Guildimann niet duidelijk.

Deutsche Welle ging andere manieren om persoonsgegevens te beschermen. Duitse deskundigen waarschuwen voor bedrijven als Google en Facebook en voor overenthousiast gebruik van het web. Doe niets dat je niet begrijpt, zegt Christoph Meinel, hoofd van een Duitse ict-opleiding. Als iedereen dit advies zou volgen, zouden er ongetwijfeld minder privacy-ongelukken gebeuren. Immers begrijpen maar heel weinig mensen echt wat er bij Facebook, Google, Apple enz. gebeurt met persoonlijke data. Maar de verleidingen van het opzoeken en delen van informatie zijn voor de meeste mensen te groot om de veelal gratis diensten van de techgiganten links te laten liggen.

360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.

Meer van 360

 

‘Obscuriteit is de nieuwe privacy’

Keizer Alexander van de NSA

Verkoop van 1984 van Orwell is met 7.000 % gestegen sinds NSA-onthulling