biologische cosmetica
Lang niet alle cosmetica maakt je mooier. Veel producten bevatten stoffen die op de langere termijn schadelijk zijn voor de huid. Zelfs als je alleen producten koopt met het label ‘natuurlijk’ zit je nog niet goed; dat iets ‘natuurlijk’ genoemd wordt, wil niet automatisch zeggen dat het gaat om een biologisch product dat voorkomt dat er geen gifstoffen via de huid in het lichaam terecht komen. Welke merken verkopen biologische cosmetica? Wij geven een aantal tips.

Keurmerken biologische cosmetica

Echt biologische alternatieven voor cosmetica zijn te herkennen aan een biologisch keurmerk. EcoCert, BDIG, NaTrue en COSMOS zijn vier van de meest bekende keurmerken in Europa. EcoCert bestaat sinds 1991 en mag alleen gebruikt worden voor cosmetica die volledig met natuurlijke grondstoffen, zoveel mogelijk uit biologische teelt, gemaakt is. BIDH stelt dezelfde eisen aan producten en vraagt daarnaast om bewijs dat het telen en oogsten van de ingrediënten de natuur zo min mogelijk verstoort. NaTrue waardeert producten met sterren. Een product met één ster kan natuurlijke en bijna-natuurlijke grondstoffen bevatten. Een product met twee sterren moet tenminste 15% natuurlijke en 15% bijna natuurlijke grondstoffen bevatten. Een product met drie sterren bevat 20% natuurlijke en 15% bijna natuurlijke grondstoffen. COSMOS is een variant op NaTrue, die eist dat 95% van de grondstoffen afkomstig zijn van gecertificeerde biologische landbouw.

7 goede keuzes voor biologische cosmetica

In Nederland is er een relatief ruime keuze in gecertificeerde, biologische cosmetica. Denk bijvoorbeeld aan:

1. Weleda
Weleda produceert natuurzuivere geneesmiddelen en cosmeticaproducten, ontwikkeld in eigen laboratoria. De producten van Weleda zijn zowel NaTrue- als BIDH-gecertificeerd.

2. Dr. van der Hoog
Alle producten van Dr. van der Hoog zijn gemaakt op basis van plantenextracten, vitamines en mineralen. Er worden geen parabenen en minerale oliën gebruikt. De producten worden ingedeeld op huidtype en huidconditie.

3. Yves Rocher
Onlangs startte Yves Rocher een lijn met volledige biologische cosmetica, Culture Bio, die Ecocert gecertificeerd is. Yves Rocher begon 54 jaar geleden met een cosmeticabedrijf met veel aandacht voor plantaardige en biologische cosmetica, maar lang niet alle producten zijn biologisch gecertificeerd. Wel is het een grote speler: het bedrijf levert wereldwijd producten aan meer dan 30 miljoen vrouwen. Opvallend: Yves Rocher werkt mee aan de campagne Plant for the Planet en wil 50 miljoen bomen planten. Bij aankoop van bepaalde producten wordt een boom geplant.

4. Dr. Hauschka
Dr. Hauschka produceert biologische cosmetica met de gedachte dat producten die goed voor mensen zorgen, er ook weer voor zorgen dat die mensen goed kunnen zorgen voor andere mensen en de wereld in het algemeen. Deze holistische aanpak blijkt succesvol, want het merk is inmiddels wereldwijd verkrijgbaar.

5. Kneipp
Sebastian Kneipp deelde de holistische filosofie van Dr. Hauschka en op basis daarvan begon hij met het maken van effectieve producten op basis van natuurlijke ingrediënten. Kneipp heeft duurzaamheid ook hoog in het vaandel staan en plant onder meer een deel van de Arnica die nodig is voor de eigen productie.

6. Lavera
Lavera verkoopt alleen producten die gemaakt zijn van 100% natuurlijke ingrediënten, die zoveel mogelijk van biologische herkomst zijn. Niets wordt op dieren getest en 98% van de producten zijn BDIH-gecertificeerd. Alleen de haarverzorgingsproducten voldoen niet aan de eisen voor deze certificering.

7. Zarqa
Zarqa onderscheidt zich door cosmetica te maken op basis van Dode Zeezouten. De cosmetica is vooral effectief bij huidklachten, zoals eczeem, overgevoeligheid of psoriasis. Paradepaardje uit de collectie is de Puravita-lijn, die 100% biologisch en natuurlijk is.

Bron: Yves Rocher, BioMooi, Natrada