Gezond ontbijten: 4 recepten uit de wereldkeuken

Iedereen begint zijn dag anders, maar gezond ontbijten is een goede manier. Ontbijt als een koning, lunch als een handwerksman, dineer als een bedelaar, luidt een oud gezegde en soms kloppen zulke uitspraken. Wie de levenswijze van kerngezonde mensen bestudeert, ontdekt vaak dat ze ontbijten. We mogen dus best uitpakken aan de ontbijttafel en het is leuk om te variëren. Dus geniet mee met vier ontbijten van vier continenten.

Midden-Oosten (Libanon): Fatteh

In het hele Midden-Oosten is Fatteh een ontbijtgerecht dat veel mensen eten. De variant uit Syrië en Libanon is het meest fris en kruidig en het gezondst. De basis van fatteh bestaat uit laagjes pitabrood, gestoomde kikkererwten, hangop, wat olijfolie en pijnboompitten. Een theelepel komijn erbij en je hebt de basis, die je met bijna alles kunt combineren. Aubergine, worteltjes, kaas en extra kruiden zoals koriander en peterselie. Hangop kun je zelf maken door yoghurt in een theedoek te hangen in een kom in de ijskast, zodat het vocht eruit kan lopen. En wat je over hebt, kun je natuurlijk ook ‘s avonds eten als snack.

Zuid-Amerika (Peru): Ceviche

In Peru eten ze het op elk tijdstip van de dag; Ceviche. Waarschijnlijk zijn de Moche de bedenkers. Zij waren een kustvolk in Noord-Peru tot 750 na Chr. In Nederland is het misschien meer iets voor warme zomerdagen, maar het is het uitproberen waard. Je maakt het van verse rauwe vis, die je in kleine reepjes snijdt, marineert in vers sap van limoen, citroen, gele grapefruit of flink zure sinaasappels. De zuren laten de eiwitten stollen en ‘garen’ zonder dat er verhitting aan te pas komt. Vers gesneden uien en chilipepers toevoegen aan de marinade, dan bestrooien met zwarte peper en zout. Je kunt ook bevroren vis gebruiken, maar die moet je met de marinade minimaal 2 uur in de ijskast zetten. Het zuur dringt dan diep door en doodt alle eventuele bacillen. Je kunt verschillende soorten vis gebruiken. Eet het samen met avocado, zoete aardappel, maïs en sla. Drink net als de Zuid-Amerikanen er een glaasje ‘pantermelk’’ bij, dat is de marinade! Volgens hen een liefdesmiddel en anti-katermiddel.

Je kunt ook een heerlijke vegan variant maken.

Afrika (Oeganda): Maloke

Groene gebakken bananen, tot een stamppot gemengd met rundvlees (kan ook zonder natuurlijk) in een groentesaus. Bakbananen zijn door hun hoge zetmeelgehalte rauw niet eetbaar, maar een meer dan uitstekende vervanger voor bijvoorbeeld aardappels. Ze brengen de darmen op gang en hebben tal van andere gezonde eigenschappen. Het hoge kaliumgehalte van banaan maakt de vrucht weldadig voor de bloedsomloop en de zenuwen. Ook darmen en slijmvliezen varen er wel bij.

Zo maak je maloke: Snijd de bakbanaan in blokjes, besprenkel met citroensap. Verhit olie in een pan, bak uitjes, tomaten, groene paprika, chili en knoflook. Vervolgens voeg je bouillon (en eventueel vlees) toe. Roerbakken totdat de bouillon begint te koken. Voeg dan de blokjes banaan toe. Deksel op de pan, sudderen tot de banaan zacht is. Kan warm of koud gegeten worden.

Interessant weetje is dat bladeren en vruchten van de bakbanaan medicinale krachten hebben:omslagen helpen volgens de Antilliaanse kruidenvrouw Dinah Veeris bij keelpijn, hoofdpijn en brandwonden.

Azië (Pakistan): Khichdi

Wordt ook veel gegeten in Noord-India en Bangla Desh. Linzen en zilvervliesrijst gekruid en samen gekookt, en dan geserveerd met ingelegde groente (tafelzuur), groenten en wat yoghurt. Linzen vormen een vegetarische krachtbron van proteïnes, het ferment in de ingelegde groenten maakt ze beter verteerbaar, de yoghurt garandeert een goede darmflora. Lekker maak je het door de kruiderij: garam masala, gember, knoflook, geelwortel, chili. Een nog vollediger maaltijd krijg je door er gekookte groenten als bloemkool, wortel en aardappelen bij te doen. Eet ze!

Bronnen: Huffingtonpost, CNN, womansday.com

Over de schrijver