EnergieAgentur.NRW

EnergieAgentur.NRW

Duitsland is koploper als het gaat om de omschakeling naar duurzame energie. In 2011 werd een plan gemaakt voor een versnelde overschakeling; uiterlijk eind 2022 moet het land haar energie onafhankelijk van kerncentrales op kunnen wekken. Een van de belangrijkste manieren om die doelstelling te bereiken, is de inzet van windgas. De strategische verdeling van windgas-productielocaties over het hele land, speelt een belangrijke rol in de ‘Energie-wende’.

Goedkope vorm van energie
Windgas is het resultaat van een innovatieve technologie die gebruikt wordt om waterstofgas te maken uit duurzame windenergie. Dat windgas kan vervolgens op de bestaande gasinfrastructuur worden aangesloten. Het gas heeft verschillende voordelen. Zo is het gemakkelijk op te slaan en kan het goedkoop vervoerd worden. Het gas kan gemaakt worden van tijdelijke overschotten van windenergie, die zo op een later moment alsnog gebruikt kunnen worden.

Power to Gas
Onder het motto ‘Power to Gas’ bouwt Duitsland aan verschillende centrales waar duurzame energie kan worden opgewekt. In het noorden staat bijvoorbeeld het Windpark RH2-WKA, waar men zich richt op het zo optimaal mogelijk integreren van de hernieuwbare energie in het bestaande net. Binnenkort zal er ook een fabriek in Suderburg gevestigd worden, waar Greenpeace Energy en Gasunie samenwerken om windgas te produceren, op te slaan en aan te sluiten op het bestaande net. Deze faciliteit zal naar verwachting eind 2013 in gebruik worden genomen.

Bron: Agitano,com, Strategieplattform Power to Gas

Lees ook:

Zelf investeren in windmolens loont
Kernenergie afschaffen: wel of geen goed idee?
Waarom 30 miljoen vrouwen voor natuurlijk kiezen