Als je meer van je nachtrust wilt genieten, moet je de zon in. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de Northwestern University in Illinois, Chicago.

Volgens de onderzoekers is de belangrijkste conclusie dat er bij het ontwerp van kantoorruimtes rekening wordt gehouden met natuurlijke blootstelling aan zonlicht. Het blijkt dat werknemers die meer zonlicht krijgen, beter slapen en lichamelijk actiever zijn. Daarnaast zijn ze over het algemeen gelukkiger, hebben minder lichamelijke kwalen en meer vitaliteit.

Opmerkelijke resultaten
Er is gekeken naar de kwaliteit van slaap van 49 kantoormedewerkers, waarvan 27 in een raamloze kantoorruimte zitten en 22 die wel ramen hebben. Uit het onderzoek is gebleken dat mensen met ramen gemiddeld 173% meer natuurlijke blootstelling hebben tijdens de werkuren, elke nacht 46 minuten meer slapen dan hun leeftijdsgenoten zonder ramen.

“De effecten van de blootstelling aan daglicht op kantoormedewerkers zijn opmerkelijk,” aldus onderzoeker Ivy Cheung. “De kwaliteit van leven en slapen kunnen worden verbeterd als de nadruk wordt gelegd op blootstelling aan licht.”

Geen zonlicht in kantoor?
Maar ook als je in een kantoor met weinig zonlicht werkt, kun je jezelf helpen om beter te slapen. Zorg voor een goede dosis zonlicht op de vroege ochtend, want dat helpt jouw biologische klok af te stemmen op de dag. Maak bijvoorbeeld een wandeling voor je gaat werken of fiets naar kantoor. Daarnaast helpt het om tijdens de pauze naar buiten te gaan.

Bron: Treehugger, How stuff works