Foto: AgentschapNL

Foto: AgentschapNL

In Nederland bloeit een bijzondere internationale samenwerking om autobanden van Europees rubber te maken. En dan niet van rubber uit rubberbomen, maar gemaakt van Kazachse paardenbloemen en Spaanse heesters.

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Waarom Samsom gelijk heeft: geld laten rollen is goed voor groene economie
Natuurlijke kunst met levende bomen vraagt geduld maar levert prachtig resultaat

Het onderzoek wordt geleid door Hans Mooibroek van Wageningen Universiteit:

“Het rubber van banden komt nu uit rubberbomen op gigantische plantages in Azië. Maar de vraag groeit snel waardoor de prijs in 10 jaar verdrievoudigd is. En als op zo’n plantage een schimmelziekte uitbreekt wordt die nog hoger. Daarom ontwikkelen we nieuwe bronnen van rubber in Europa: de Russische paardenbloem en de Mexicaanse guayule heester”

Mooibroek betrok een partner in Kazachstan: daar groeien de Russische paardenbloemen waarvan de wortels het poly-isopreen bevatten dat is om te zetten in rubber. Een andere partner kwam uit Spanje (daar groeien de guayule heesters nu). Ook deden enkele bedrijven mee die de nieuwe rubber kunnen omzetten in produkten zoals banden en medische handschoenen.

Lees het hele verhaal op AgentschapNL.nl