miheco, Flickr.com

miheco, Flickr.com

Slimme meters moeten dé manier zijn om energie te besparen. Slimme meters helpen mensen om inzicht te krijgen in hoeveel energie ze verbruiken. Dit kan real-time en gespecificeerd, iets dat met een oude meter niet mogelijk is. Bovendien kan een slimme meter actueel verbruik vergelijken met gebruik uit het verleden. Slimme meters bieden dus allerlei mogelijkheden om energie te besparen, maar leiden ze ook daadwerkelijk tot besparingen?

Grove onderschatting verbruik
Volgens Shahzee Attari van de School of Public and Environmental Affairs van de universiteit van Indiana is een van de belangrijkste doelen van een slimme meter het zichtbaar maken van verbruik. Dat is belangrijk, want dit wordt door mensen grof onderschat. Vraag iemand hoeveel stroom een vaatwasser per uur verbruikt en de kans is groot dat het antwoord maar liefst 800 keer lager uitkomt dan het werkelijke verbruik. Volgens Stephen Passmore van Energy Saving Trust verbruiken mensen inderdaad minder stroom als ze beter weten hoeveel stroom ze verbruiken en hoe ze dat verbruiken. Uit onderzoek dat hij uitvoerde bleek dat maar liefst 62% van de respondenten aangaf dat wanneer zij beseften hoeveel geld zij dagelijks aan energie uitgaven, dit stimuleerde om minder te verbruiken.

Online tools vs. slimme meters
Dat inzicht in het verbruik kan op verschillende manieren aangeboden worden. Volgens Sarah Darby van het Environmental Change Institute is een slimme meter echter cruciaal in de overgang van inzicht tot besparen. Als het inzicht wordt aangeboden via een online dashboard of een app, is het minder effectief. Dit komt doordat mensen dan afgeleid worden door andere content. Online tools kunnen slimme meters ondersteunen, maar niet vervangen, aldus Darby.

[adrotate banner=”11″]

Slimme meter kan het niet alleen
Volgens Ian Christie, coördinator van de Sustainable Lifestyles Research Group van de universiteit van Surrey kunnen slimme meters de kar echter niet alleen trekken: een ondersteuning die helpt om gedrag te veranderen. Hoewel het prettig is om geld te besparen, blijkt dat niet de belangrijkste motivatie te zijn voor een verandering in gedrag. Uit onderzoek blijkt dat mensen vooral energie gaan besparen als ze hierdoor het gevoel krijgen iets te bereiken. Daarom zullen de grootschalige besparingen pas gerealiseerd kunnen worden op het moment dat de slimme meter de mogelijkheid geeft om je energieverbruik bijvoorbeeld met dat van de buren of vergelijkbare huishoudens uit andere regio’s te vergelijken.

Bron: The Guardian

Lees ook:

Vergelijking tarieven van de 7 groenste energieleveranciers
Duitsers maken serieus werk van windgas
30 miljoen vrouwen kiezen voor natuurlijke verzorging