Foto: wikimedia commons

Foto: wikimedia commons

Woningcorporaties, particulieren en banken breken zich het hoofd over energiebesparing. Het is een van de makkelijkste manieren om de CO2 uitstoot te reduceren en levert ook veel geld op. Maar het energiezuinig of zelfs energieneutraal maken van huizen kost tienduizenden euro’s. Het dagblad Trouw wijdt een reportage aan dit probleem, en komt met een aantal interessante oplossingen.

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Man bouwt hobbithuis in achtertuin
Helpen slimme meters écht met het besparen van stroom?

De schrijver, Joost van Kasteren, noemt bijvoorbeeld een hypotheekvorm van de Triodos bank. Bij deze hypotheek wordt de rente lager naarmate het huis energiezuiniger is. Hij citeert Erik-Jan van Asperen van de Triodos Bank: “Als je bij ons een hypotheek aanvraagt, betalen wij de keuring voor het energielabel. Dat levert een verbeterplan op en naarmate meer van de voorgestelde verbeteringen worden uitgevoerd, daalt de hypotheekrente. Dus als je energielabel bijvoorbeeld van G naar B verschuift, betaal je over de hele hypotheek een half procent minder rente. Bij een lening van drie ton, tien jaar vast, scheelt dat al gauw 1500 euro per jaar.”

[adrotate banner=”16″]

Voor mensen die al een hypotheek hebben is een energiebespaarhypotheek misschien iets. Volgens Van de Groep, betrokken bij de Energiesprong, zou een extra hypotheek voor energiebesparende maatregelen een goed idee zijn: “Nu koop je een huis en betaal je elk jaar een paar duizend euro voor gas en elektriciteit. Je koopt als het ware een schuld van 50.000 euro. Als je dat bedrag kunt lenen, bijvoorbeeld in de vorm van een aparte energiebespaarhypotheek, dan kun je de rente en aflossing betalen van het geld dat je jaarlijks bespaart op je energierekening.”

Als je huurder bent heeft het artikel ook nog een goed plan: woningcorporaties experimenteren met financieringsconstructies waarbij huurders meer huur gaan betalen. Met het geld worden energiebesparende maatregelen uitgevoerd, waardoor de energierekening fors omlaag gaat. Netto ben je dan als huurder goedkoper uit. Joost van Kasteren noemt Kerkrade als voorbeeld waar in 2009 209 huurhuizen energiezuiniger zijn gemaakt (van D naar A++ label), maar ondertussen zijn er verschillende andere plekken waar dit uitgevoerd, waaronder Arnhem en Groningen.

Bron: Trouw