De zomer is een welkom moment voor mieren om jouw huis te bezetten. Overal kom je ze dan tegen: in de woonkamer, in de keuken en een hele brutale mier zelfs in het toilet. Allemaal leuk en aardig: we willen geen mierenkolonie in huis. Met deze DIY tips, verzameld door de website Mother Nature Network, kom jij gemakkelijk van de beestjes af.

Mieren gaan er op uit om voedsel te verzamelen, zodat de kolonie gevoed kan worden. Ze laten bij deze speurtocht een geurig spoor achter, zodat ook andere mieren hun weg naar de voedingsbron kunnen vinden. Deze paden zijn zowel zichtbaar als onzichtbaar voor het menselijk oog, maar zij vinden het met gemak. Het wegwassen van deze routes zal ze verwarren en het moeilijker maken om hun favoriete plekjes te vinden.

Schoonhouden
Als je mieren hebt, betekent dit niet per definitie dat je slecht schoonmaakt. Ze kunnen ook op zoek zijn naar water. Zeker als het droog is buiten en er geen waterbron in de buurt is, gaan ze binnen op zoek. Ze vinden het in kamerplanten, putten, huisdierbakjes en kopjes met een restje drinken. Toch is het verstandig om jouw huis zo schoon mogelijk te houden.

Zorg dat je gemorste vloeistoffen meteen schoonmaakt, laat geen kruimels achter en maak tafel, kookplaat en aanrecht regelmatig schoon. Houd droge voeding, zoals suiker, hagelslag en granen, in een luchtdichte verpakking. Vervang regelmatig de vuilniszak in de prullenbak en spoel de voedselverpakking af voor je het in de prullenbak gooit.

Azijn
Maak het aanrecht en eventuele andere oppervlakken goed schoon met dit zelfgemaakte azijnmengsel. Mieren houden niet van azijn en blijven sneller weg. Meng twee gelijke delen azijn en water en doe het mengsel in een sprayflacon.

Citroensap
Heb je ontdekt waar de kleine beestjes vandaan komen? Pers dan een paar citroenen uit en spuit regelmatig het citroensap op de plek.

Koffiedik
Strooi op het mierenpad of bij de deur koffiedik (zo uit het koffiefilter). Na één of twee dagen zijn de mieren weg. Je kunt het koffiedik vervolgens opvegen.

Kruiden en pepermunt
Er zijn diverse kruiden die je kunt gebruiken in de strijd tegen mieren. Strooi gemalen zwarte peper, hele kruidnagels, cayennepeper of salie bij het punt waar de mieren binnenkomen of over het mierenpad. Ook kaneel en pepermunt werken goed tegen mieren. Gebruik het vers of spuit essentiële olie met kaneel- of pepermuntgeur.

Komkommer
Waar je normaal geen afval wilt hebben op de plek waar je geen mieren wil, strooi je nu naar hartenlust met komkommerschillen.

Bron: Mother Nature Network