Greenpeace activist controleert op radioactieve straling. Foto: Greenpeace, Christian Aslund

Greenpeace activist controleert op radioactieve straling. Foto: Greenpeace, Christian Aslund

In het grondwater bij de verwoeste kerncentrale Fukushima is de hoeveelheid radioactief materiaal plotseling snel toegenomen. Dat meldt de NOS vandaag. Gisteren werd er negentig keer meer cesium-134 en cesium-137 gemeten dan afgelopen vrijdag, aldus het Japanse energiebedrijf Tepco.

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Dit moet er gebeuren om kernenergie veilig te maken
Stralingsniveau reactoren Fukushima veel hoger dan gedacht

Begin april werden er meerdere lekkages ontdekt van besmet koelwater op het fabrieksterrein. Na de meltdown van twee jaar geleden moeten de splijtstofstaven van de kernreactoren nog jarenlang worden gekoeld. Eerst werd dat koelwater in zee geloosd, maar toen daar radioactieve vissen werden gevangen, besloot Tepco het vervuilde water in grote reservoirs op te slaan. Die bleken naar het grondwater te lekken.

Lees het hele artikel op NOS.nl