Foto: Kevin Dooley, Flickr

Extreme luchtvervuiling in Bejing. Foto: Kevin Dooley, Flickr

Zelfs een minimale hoeveelheid luchtvervuiling door fijnstof vergroot de kans op longkanker met ongeveer 20 procent. Dit schrijven onderzoekers van onder andere de Universiteit Utrecht deze week in het medisch tijdschrift The Lancet Oncology, aldus de Volkskrant.

De Europese studie is de omvangrijkste poging ooit om het verband tussen fijnstof en longkanker te duiden. Eerdere steekproeven waren vaak te klein. Bijna 13 jaar volgden de wetenschappers ruim 300 duizend personen op 17 Europese locaties waar ook de fijnstofgegevens worden bijgehouden. Gedurende de onderzoeksperiode kregen grofweg 7 op de 1.000 mensen longkanker.

Lees het hele artikel in de Volkskrant

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Kijktip Zembla: stikken langs de snelweg
Luchtvervuiling is een sluipmoordenaar: hoe scherp schiet hij in jouw straat?