mini-versie van een lithium-zwavel accu. Foto: ORNL

mini-versie van een lithium-zwavel accu. Foto: ORNL

Een team van wetenschappers van het Amerikaanse National Oak Ridge Laboratory hebben een accu ontwikkeld die 4 keer meer energie levert dan een conventionele lithium-ion accu. Dat betekent dat de bekende “lange afstandsangst” bij elektrische auto’s over enige tijd mogelijk voorbij is. Een elektrische auto zou dan in theorie meer dan 600 km kunnen rijden op één acculading, in plaats van de huidige 120 – 160 km.

“Onze aanpak is een complete verandering van het huidige accu concept dat de afgelopen 150 – 200 jaar gebruikt is,” aldus Chengdu Liang, hoofdonderzoeker.

De belangrijkste wijziging is dat de accu gebruik maakt van een vaste, en niet een vloeibare stof. Bovendien wordt zwavel gebruikt — een goedkope stof die nu veel vrij komt als afvalproduct in industriële processen.

Zwavel-lithium accu’s kunnen veel meer energie opslaan dan lithium-ion accu’s. Dat betekent dat een zwavel-lithium accu van hetzelfde gewicht 4 keer langer stroom kan leveren, waardoor het bereik van elektrische auto’s flink kan toenemen.

De wetenschappers denken dat commerciële toepassingen op korte termijn mogelijk zijn, omdat het onderzoek vanaf het begin de toepassing in bestaande situaties op het oog had.

Bron: Oak Ridge National Laboratory

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Alle belastingvoordelen voor elektrische auto’s op een rijtje
Het bereik van elektrische auto’s per type op een rijtje