Ieder mens heeft unieke bacterie “vingerafdruk”

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Wetenschappers zijn steeds meer geïnteresseerd in bacterieculturen die in mensen leven. Elk mens heeft een “microbiome”, een verzameling van bacterieculturen. Deze zijn talrijk: een mens heeft 10x meer bacteriecellen dan eigen cellen in haar of zijn lijf. Sommige wetenschappers noemen de mens daarom ook wel een “ecosysteem op twee benen”.
Verrassend genoeg ontdekten wetenschappers van de Amerikaanse Maryland University dat mensen een unieke “bacterievingerafdruk” hebben. Elk mens heeft een eigen “microbiome”, een bacteriecultuur met specifieke eigenschappen. Eetgewoontes en de omgeving hebben hier invloed op, maar de onderzoekers staan nog aan het begin om deze relatie te begrijpen.
De Amerikaanse wetenschappers gaven een kleine groep mensen een speciaal dieet om het effect op de bacteriecultuur van verschillende mensen te meten.
“Wat we verwachten te vinden [in ons onderzoek] was dat een bepaalde soort bacteriën zou toenemen, maar dat zagen we niet,” aldus Dr. Nannette Steinle, een van de onderzoekers. “In plaats daarvan ontdekten we dat iedereen een unieke bacteriesignatuur heeft, vergelijkbaar met een vingerafdruk.”
Het is volgens Steinle de eerste keer dat onderzoekers achter deze signatuur kwamen en ontdekten dat dieet hier geen invloed op had.
Het onderzoek naar microbiomes kan grote invloed hebben op de manier waarop wij ziektes behandelen.
Bron: Physorg
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Zo krijg je perfecte darmflora voor een goede gezondheid
Moderne levensstijl funest voor darmflora

Over de schrijver