Foto: opwegnaargoedgoud.nl

Foto: opwegnaargoedgoud.nl

Maandag werd ’s werelds eerste medaille met goed goud uitgereikt tijdens het European Youth Olympic Festival in Utrecht. De 16-jarige Zsófia Bácskay uit Hongarije won de medaille, met daarop een pure druppel fairtrade goud, bij het kogelslingeren voor meisjes en kwam tot een afstand van 68.56 meter.

De medaille werd uitgereikt door Pieter van den Hoogenband die ambassadeur is van de Goed Goud campagne van Solidaridad. Goed goud is goud dat gewonnen is onder eerlijke en milieuvriendelijke omstandigheden. Bij de winning van goud worden vaak schadelijke stoffen gebruikt die in het milieu terecht komen, zoals kwik. Bovendien moeten mensen vaak onder erbarmelijke omstandigheden werken. Solidaridad probeert met een keurmerk voor goed goud mensen bewust te maken van deze problemen en ze de wereld uit te helpen.

Vorig jaar werd het eerste sieraad van fair trade goud uitgereikt aan Katja Schuurman. Zij is ook een van de ambassadeurs voor de campagne. Solidaridad werkt samen met lokale partners om goud winners uit de landen van herkomst ook van een beter loon te voorzien. Bij regulier goud krijgen arbeiders slechts 70% van de wereldmarktprijs betaalt. Voor fair trade goud krijgen de mijnwerkers juist een prijs die boven de wereldmarktprijs ligt. Zo verdienen zij bijna de helft meer voor hetzelfde geld. Dit geeft de mijnwerkers de financiële ruimte om hun kinderen naar school te sturen.

Het doel van Solidaridad is om te zorgen dat in 2016 op de Olympische Spelen Rio Janeiro medailles van eerlijk goud worden uitgereikt.

Bron: opwegnaargoedgoud.nl

Lees ook
[adrotate group=”1″]
GoLDFABRIK wint mode battle Voor de Wereld van Morgen
Goud krijgt eindelijk duurzaam keurmerk