Get Adobe Flash

Het NCRV programma Altijd Wat gaat of het tijdelijke verbod op neonicotinoïden voldoende is om de massale bijensterfte tegen te gaan. Het korte antwoord: nee.

De New York Times luidde onlangs de noodklok over bijen: afgelopen jaar stierf in de VS 50% van de bijen, terwijl een jaarlijkse sterfte van 5% normaal is. Hoofdverdachten zijn een aantal veel gebruikte landbouwgiffen. Ook in Europa vindt er massale bijensterfte plaats.

De Europese Commissie besloot een tijdelijk verbod op de belangrijkste boosdoeners in te voeren. Dit zijn 3 middelen uit de zogeheten “neonicotinoïde” familie. En van die giffen, imidaclopride, is het meest gebruikte insecticide ter wereld.

Massale bijensterfte door landbouwgif. Foto: Treesha Duncan, Flickr

Massale bijensterfte door landbouwgif. Foto: Treesha Duncan, Flickr

Neonicotinoïden zijn niet direct dodelijk voor bijen. Dit bleek uit eerder onderzoek. Maar pas recent blijkt, dat de gifstoffen wel de weerstand en de algehele gezondheid van de bij aantasten. De diertjes kunnen moeilijker voedsel vinden, hebben meer moeite de kolonie weer terug te vinden en zijn gevoeliger voor infecties met de varroa mijt. Daardoor stierven de laatste jaren steeds meer bijenkolonies uit. Dit werd “Colony Collapse Disorder” genoemd.

Het effect van insecticides op bijen

Het NCRV programma Altijd Wat heeft een heldere uitleg over wat precies het landbouwgif betekent voor bijen. Opmerkelijk detail uit het verhaal: volgens universitair hoofddocent Jeroen van der Sluijs heeft het Europese verbod op slechts 15% van het gebruik van de bijendodende gifstoffen. Het effect is dus vrij nihil. Waarom is dat dan zo? De belangen van de industrie zijn te groot.

Let ook op het interview met de vertegenwoordiger van Syngenta. Dit bedrijf is de belangrijkste producent van neonicotinoïden, en ontkent ook op de video dat zijn landbouwgiffen het grootste probleem zijn. Het probleem is veel complexer, aldus de man die het gif moet verkopen.

Wat hij doet met wetenschappelijke studies die aantonen dat neonicotinoïden zeer schadelijk voor bijen zijn, wordt niet duidelijk. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht doorploegden 150 wetenschappelijke studies naar het landbouwgif, en kwamen vorig maand tot een heldere conclusie: het landbouwgif vervuilt oppervlaktewater, doodt bijen en andere dieren en blijft veel langer dan gedacht achter in bloemen, waardoor het nog langer zijn dodelijke werking heeft.

De oplossing lijkt simpel. Volgens een landbouwexpert hoeven boeren niet of veel minder te spuiten met gif als ze een bloemenrand om hun akker aanleggen. Dit beschermt al tegen verschillende plagen.

Bron: NCRV