Foto: Fariphone

Foto: Fariphone

Fairphone oprichter Peter van der Mark schreef een blog over de eerste stappen in de ontwikkeling van deze eerste eerlijke telefoon en de deelname aan de ASN Bank Wereldprijs in 2011. 

“We zaten even vast. Wat zou de volgende stap zijn? Moesten we nog wel verder? Ooit waren we spontaan en onbezonnen gestart. Gedreven door de slechte situatie van mijnwerkers in met name Congo en de misstanden in …Chinese fabrieken, begonnen we rond 2010 met Fairphone (www.fairphone.com).

[adrotate banner=”43″]

Anderhalf jaar spanden we ons in om mensen bewust te maken van de inhoud van en het verhaal achter hun mobieltje. Tijdens de Tour de France die – dat jaar startte in Rotterdam – kalkten we het Fairphone-logo op de route die de wielrenners aflegden. We organiseerden workshops ‘urban mining’ op Lowlands. We reisden stad en land af voor presentaties, deden onderzoek en legden contact met heel veel organisaties die bij het thema ‘eerlijke elektronica’ betrokken waren. Ook bezochten we mijnwerkers in Congo om hun situatie en arbeidsomstandigheden van dichtbij mee te maken en met hen te bespreken hoe dit eerlijker zou kunnen.

En toen wisten we het heel even niet meer. Moesten we stoppen, nu ons doel – veel mensen bewust maken van het verhaal achter hun mobieltje – deels was bereikt? Moesten we een kennisorganisatie worden, of een campagne blijven? Welke rol lag er voor Fairphone in het verschiet?

In 2011 werden we genomineerd voor de ASN Bank Wereldprijs. Tot onze verbazing ontvingen we ontzettend veel stemmen en positieve reacties. Dat gaf ons het gevoel dat we toch wel iets bijzonders in handen hadden. En dat nam natuurlijk alleen maar toe toen we de prijs ook daadwerkelijk wonnen. Het was een bekroning van alle inspanningen en gaf enorm veel energie om door te gaan. En de prijs opende veel deuren. Naast alle media-aandacht namen veel organisaties ons opeens serieus.

Na het winnen van de ASN Bank Wereldprijs kwam Fairphone in een stroomversnelling terecht. Eind 2012 hebben we een BV en een Foundation opgezet. In het voorjaar verkochten we dankzij een zeer succesvolle crowdfunding-actie maar liefst 10.000 eerlijke(re) mobieltjes, die in oktober geleverd zullen worden. We zijn er nog lang niet, maar de ASN Bank Wereldprijs was voor ons een belangrijk zetje in de rug om te geloven in onszelf en om door te gaan met Fairphone. De kracht van de beloning dus. Ik kan iedereen met een goed duurzaam en wereldverbeterend idee alleen al om die reden aanraden zich in te schrijven voor De ASN Bank Wereldprijs 2013.

Peter van der Mark
Founder van Fairphone en directeur van Fairphone Foundation