Eerder deelden we onze tips tegen muggenjeuk, maar liever heb je ze helemaal niet in huis of tuin. Er zijn chemische manieren op de markt om muggen te weren, maar deze kunnen allemaal schadelijke bijwerkingen hebben. Dankzij deze natuurlijke manieren houd je muggen buiten de deur en tuin, zonder giftige stoffen te gebruiken.

Plaats horren

Het lijkt een schot voor open doel, maar horren werken nog steeds heel goed tegen muggen. Je kunt jouw huis goed ventileren en rustig een deur of raam open laten staan.

Basilicum, lavendel, rozemarijn en kattenkruid

Wat is er natuurlijker dan een plant die de muggen uit je huis houdt? Doe 2 kopjes water in een pan en breng het aan de kook. Doe vervolgens de blaadjes van de rozemarijn, basilicum, kattenkruid of de lavendelbloesem in het water en zet het vuur uit. Laat het water met de basilicum een uur afgedekt afkoelen en giet het mengsel door een fijne zeef. Giet het gezeefde mengsel in een spuitfles tot deze driekwart vol is en vul het aan met alcohol. Spuit een klein deel in de ruimte waar je de muggen niet wilt hebben.

Maai het gras

Maai het gras en haal het onkruid uit de tuin, want dan hebben muggen geen lekker plekje meer. Ze verstoppen zich graag op warme, natte en vochtige plekken. Als het gras gemaaid en het onkruid verwijderd is, is het een stuk minder vochtig.

Plant knoflook en uien

Muggen hebben een hekel aan de geur van knoflook en uien. Als je die in de tuin plant, blijven ze in elk geval weg uit de tuin. Op zoek naar iets meer variatie? Basilicum, citroengras, kattenkruid en goudsbloemen werken ook!

Lavendel

Bijna iedereen houdt van lavendel, maar muggen haten het. Druppel wat lavendelolie bij het raam en om het kozijn en de muggen denken wel twee keer na voor ze naar binnen vliegen. Je huid insmeren met lavendelolie helpt ook.

Rozemarijn op de barbecue

Er is niets wat een oergezellige barbecue zo verpesten kan als prikkende muggen als het begint te schemeren. Om dit tegen te gaan, strooi je rozemarijn op de barbecue. Twee muggen in één klap, want het geeft je eten ook nog eens een overheerlijke smaak!

Biologische soja-olie

Soja-olie is goedkoop en gemakkelijk te vinden, dus een uitstekende keuze tegen muggen. Daarnaast is het een uitstekende moisturizer voor de huid.

Tips tegen de jeuk

Volgens dokter Schultz, een Amerikaanse dermatoloog, werkt warmte goed tegen de jeuk. Uit onderzoek blijkt dat door het muggengif een kleine ontsteking ontstaat. Het lichaam reageert hierop door histamine aan te maken. Dit zorgt vervolgens voor het jeukerige gevoel. Met warmte verdrijf je (meestal tijdelijk) de histamines rond de bult.

Gebruik bijvoorbeeld de lucht van een haardroger, een warme plek in de auto, een washandje met heet water of een kopje thee er tegenaan houden. Een andere experttip is om een brandende sigaret vlakbij de muggenbult te houden, maar pas op je dat jezelf niet brandt!

Andere tips:

  • Zet met de nagel een flink kruis op de muggenbult. Net als met warmte druk je zo de jeuk weg.
  • Smeer azijn op de bult. Het helpt ook bij brandnetelprikken. Af en toe herhalen.
  • Smeer de bult in met tea tree oil. De jeuk verzacht meteen.

Bron: Huffington Post, Apartment Therapy, natural living ideas