Hoe kun je zilvervisjes uit je huis weren? Ze kunnen op zich niet veel kwaad, maar het is een onprettig gezicht. Met deze tips bestrijd en voorkom je zilvervisjes. Let op: papiervisjes lijken erg op zilvervisjes, maar het verschil is dat zilvervisjes vochtige plekken opzoeken, terwijl papiervisjes het liefst in de boekenkast wonen en veel schade kunnen toebrengen aan boeken en paperassen. Zilvervisjes komen vaak het huis binnen door voedsel, verhuisdozen, meubilair, oude kleding of oude boeken.

Zorg voor goede ventilatie
Als je eenmaal zilvervisjes hebt, is het moeilijk om ze weg te krijgen. Richt je dus vooral op het vooral op het voorkomen. Zorg dat je de probleemgebieden, zoals badkamers, zolders en kelders, goed ventileert. Blijft de luchtvochtigheid hoog? Maak dan gebruik van ventilatoren of vochtvreters.

Gebruik staande plinten
Een belangrijke reden voor toename van zilvervisjes is het gebruik van laminaat of parket met platte plinten. De plakstrip van de plint blijft namelijk niet goed plakken en zo ontstaat er door de loslatende plakstrip een prettige verblijfplaats waar ze zich goed kunnen voortplanten. Wat helpt is kiezen voor een dichte vloer met staande plinten.

Vermijd stapelen dozen
Heb je veel dozen in de kelder of op zolder staan? Zorg dan dat je ze niet vanaf de muur opstapelt of tegen de muur aan zet. Zet ze liever in een stellagekast.

Plak behang vast
Zilvervisjes zijn net zo dol op behanglijm als op plakstrips van de plint. Zorg dus dat je losse vellen behang weer vastplakt en scheurtjes bijwerkt.

Toch zilvervisjes?
Ondanks alle inspanningen toch zilvervisjes gespot? Vraag dan bij de buren na of zij ook last hebben van zilvervisjes. Dit is namelijk vaak wel het geval. Pak het probleem gezamenlijk aan, anders zijn ze zo weer terug. Je kunt natuurlijk kiezen voor een spuitbus of lokdoosje om de insecten te bestrijden. Maar dat bevat vaak chemische middelen. Heb je een plaag en wil je er op natuurlijke manier vanaf, gebruik dan de onderstaande tips.

Komkommer
Ondanks alle inspanningen toch een plaag? Schil een komkommer en leg de schillen in de aangetaste en omringende gebieden.

Halve aardappel in open zak
Een andere manier om zilvervisjes te lokken is door een halve aardappel in een open zak neer te leggen in het probleemgebied. Zilvervisjes eten aardappelzetmeel en komen daarom op de aardappel af.

Verse kruiden
Maak een mengsel van balsemwortelkruid, rozemarijn en kruidnagel en doe dit in een leeg (thee) zakje. Zo lok je de zilvervisjes uit hun beschermde plekje.

Bron: Milieu Centraal, ehow