Bron: Stadsboeren

Bron: Stadsboeren

Nog tot donderdag 15 augustus 12.00 uur kunnen innovatieve en duurzame projecten zich opgeven voor de Wereldprijs van de ASN Bank. Door hier aan mee te doen, maak je kans op € 10.000,- en begeleiding om jouw project te professionaliseren en succesvol te maken. Alle projecten zijn welkom, groot of klein. Zolang ze maar vernieuwend zijn en de samenleving een stukje duurzamer proberen te maken. Eén van de deelnemende projecten is het Stadsboeren Festival. We spraken met Felicia Alberding, één van de enthousiaste bestuursleden van Stichting Stadsboeren.

De stadsboer
Stichting Stadsboeren verhuurt sinds drie jaar moestuinbakken op braakliggende terreinen in Amsterdam. Ze begonnen in de Bellamystraat in Amsterdam en inmiddels is daar het terrein van Amsterdam Roest in Amsterdam Oost bijgekomen. Felicia: “We begonnen met de verhuur van 50 bakken aan buurtbewoners. Inmiddels is het braakliggende terrein in de Bellamystraat een hele wilde tuin geworden, want zaden gaan zwerven. En dat geeft een heel mooi effect.”

De verhuur van de bakken gaat heel snel: blijkbaar wil iedereen stadsboer zijn. Maar wat is een stadsboer? Felicia legt uit: “Een stadsboer is iemand die groente, eetbare planten en kruiden in de stad teelt. Het is een antwoord op de wereldwijde trend om je eigen eten te laten groeien. Maar de bakken zijn niet zo groot dat je helemaal in eigen eten kunt voorzien. Het zijn vooral mensen die het als liefhebberij zien en nieuwsgierig zijn naar de groei en ontwikkeling van een stuk groente of een plantje. Zij doen het meer voor de lol dan om heel veel oogst binnen te halen.”

Op de vraag of een stadsboer een zogenaamd geitenwollensokken-type is, geeft Felicia lachend antwoord: “Nee, helemaal niet eigenlijk. Het is een mooie mix van jonge mensen en gezinnen uit de buurt. Ze komen gemiddeld twee keer per week om hun moestuin te verzorgen. En in de Bellamytuin zie je ook dat men voor elkaar water geeft.” Inmiddels verhuurt de stichting niet meer alleen moestuinbakken: “We geven ook workshops om de huurders te leren hoe je optimaal gebruikt kunt maken van je bak en welke groente goed naast elkaar gaat. Het is namelijk niet van ‘zaadjes erin, hup, zo is het goed’. Je moet je moestuinbak aandacht geven om iets te laten groeien.”

Het Stadsboeren Festival
Om het succesvolle boerenseizoen mooi af te sluiten, organiseerde Stichting Stadsboer vorig jaar voor het eerst Het Stadsboeren Festival. Het was zo’n succes dat ze dit jaar opnieuw een festival organiseren en wel op het terrein Amsterdam Roest.

Op 14 september vieren ze niet alleen de afsluiting van het boerenseizoen, maar ook dat stadslandbouw zich uitbreidt, op steeds meer plekken en in steeds meer steden. Want, zoals Stichting Stadsboeren zegt, in elke stadsbewoner schuilt wel een beetje een stadsboer. Er is ruimte voor groene, eerlijke en originele ondernemers. Belangstellenden kunnen de hele dag proeven, ruiken, vragen stellen en bovenal geïnspireerd raken.

Stichting Stadsboeren dingt met het festivalproject mee naar de ASN Bank Wereldprijs. “Het kost veel tijd en geld om een dergelijk festival te organiseren. Wij doen dit allemaal vrijwillig naast onze baan, maar willen graag eenprofessionaliseringsslag maken,” aldus Felicia, “Nu zijn we, bijvoorbeeld met het geven van de workshops of het festival, afhankelijk van de goede wil van anderen. Ze gunnen ons iets omdat ze ons project zo mooi vinden. We zijn nu een kleine stichting, maar worden steeds vaker gevonden. We hebben gewoon een goede naam. Het is tijd voor de volgende stap, we willen graag de kar gaan trekken.”

Lees ook
Lease a jeans wil de mode-industrie veranderen
Win 10.000 euro en veel gratis aandacht voor je duurzame project met de ASN Bank Wereldprijs
Foodiebag: eten is om op te eten