Nobelprijswinnaar Economie Paul Krugman vergelijkt Nederland en België en constateert dat onze zuiderburen het beter doen dan Nederland. Dit ondanks het feit dat het land door politieke problemen weinig ondernomen heeft tegen de crisis. Krugman pleit er al langer voor dat overheden de crisis aanpakken door fors te investeren in plaats van fors te bezuinigen. De vergelijking tussen Nederland en België lijkt zijn gelijk te bevestigen.

Hij noemt “financiële strengheid” een “orthodoxie van Heel Serieuze Mensen” die, helaas, “niet werkt”. Krugman: “Het is moeilijk de indruk te voorkomen dat België meer heeft geprofiteerd van politieke verlamming dan Nederland van zijn eendrachtige, effectieve vastberadenheid om precies het verkeerde te doen.”

Krugman laat de laatste tijd veel van zich horen. Hij is een van de mensen die pleit voor een herwaardering van economen die de Grote Depressie uit de jaren twintig en dertig bestudeerden, met name John Maynard Keynes. De Grote Depressie lijkt in veel opzichten op de huidige crisis. Ook toen reageerden overheden met strenge bezuinigingen die de crisis juist verdiepte. Volgens Krugman is op dit moment het belangrijkste probleem dat het geld in onze economie niet stroomt. Mensen houden de hand op de knip, waardoor de economie verslechterd en schuldenproblemen, paradoxaal genoeg, verergeren. Meer investeringen in duurzame projecten (zoals onderwijs, werkgelegenheid, publieke werken) door de overheid kan ons juist uit de crisis halen.

Wil je meer weten over de herontdekking van Keynesiaanse economie?

Bron: New York Times