Yutaka Tsutano, Flickr.com

Yutaka Tsutano, Flickr.com

Een gemiddelde iPhone verbruikt meer energie dan een normale koelkast. Alle ICT bij elkaar zorgt nu voor 10 procent van de wereldwijde energievraag. Dat blijkt uit een rapport van de Digital Power Group, een adviesbureau voor investeringen in de technologiesector. Een koelkast verbruikt jaarlijks ongeveer 322 kilowattuur aan stroom, een iPhone haalt al snel 361 kilowattuur, als het mobiele dataverbruik en draadloze verbindingen worden meegenomen.

Volgens de paper van de Digital Power Group, ‘The Cloud Begins With Coal: Big Data, Big Networks, Big Infrastructure, and Big Power’, vragen globale ICT-systemen steeds meer energie. Dat gaat nu al om 10 procent van de totale vraag naar energie (1.500 terawattuur). Een groot deel van die vraag komt van draadloze netwerken en enorme aantallen computer servers die de ‘cloud’ in de lucht houden. Cloud computing verbruikt nu al jaarlijks evenveel energie als het totale energieverbruik van Japan en Duitsland bij elkaar opgeteld.

Uit onderzoek van Nuon en Milieucentraal blijkt overigens dat 30% van de energie die we gebruiken verspild wordt. Huishoudens kunnen tot wel €585 per jaar besparen wanneer ze slimmer omgaan met energie. In het hetkanWel-dossier ‘Energie besparen’ staat bijvoorbeeld dat slim kan zijn: een nieuwe wasmachine kopen die zuiniger is. Dan kan het zomaar zijn dat je na 3 jaar winst begint te maken op je energierekening. Slim kan ook zijn om je verwarming een uurtje eerder laag te draaien en slapend rijk te worden.

Slim zou voortaan dus ook kunnen zijn dat we onze smartphones anders gebruiken zodat ze minder energie slurpen. Heeft iemand tips? Zelf merk ik in elk geval dat het enorm scheelt als je de iPhone alleen op WiFi (thuis) óf alleen op mobiel netwerk (onderweg) laat internetten. Dataroaming uitzetten scheelt ook flink.

Bron: DuurzaamBedrijfsleven.nl