Syngenta wil bijendodend gif blijven gebruiken. Foto: Jack Wolf, Flickr

Bijen op een bloem. Foto: Jack Wolf, Flickr

Syngenta heeft een beroep aangetekend tegen het besluit van de Europese Commissie om de insecticide thiamethoxam te verbieden. Dit gif valt onder de zogeheten “neonicotinoïden” die volgens wetenschappers verantwoordelijk zijn voor massale bijensterfte.

Syngenta betwist dit onderzoek echter. In een persbericht stelt het bedrijf: “De Commissie nam dit besluit op basis van een gebrekkig proces, een onnauwkeurige en onvolledige beoordeling van de Europese Voedselveiligheid Autoriteit en zonder de volledige ondersteuning van de EU lidstaten.”

Volgens John Atkin, een directeur van Syngenta, had het bedrijf “geen andere keuze vanwege onze vaste overtuiging dat de Europese Commissie op foutieve wijze thiamethoxam verbindt met de afname van de bijengezondheid.” Syngenta maakt zich grote zorgen over boeren die nu geen goede insecticides meer hebben om plagen te bestrijden.

Het zal echter moeilijk worden voor Syngenta om de Europese Commissie te overtuigen. Afgelopen twee jaar kwamen er bijna 150 nieuwe studies naar de effecten van neonicotinoïden uit, waaronder het gif van Syngenta. En de trend die uit deze studies naar voren komt is glashelder: het landbouwgif vervuilt oppervlaktewater, doodt bijen en andere dieren en blijft veel langer dan gedacht achter in bloemen, waardoor het nog langer zijn dodelijke werking heeft. Wetenschappers zien een urgente noodzaak om alternatieven voor het middel te vinden.

Het volledige persbericht van Syngenta vind je hier

Het rapport van de Europese Voedselveiligheid Autoriteit EFSA op basis waarvan thiamethoxam verboden is

Lees ook
[adrotate group=”1″]
EU labelt neonicotinoïden als “onacceptabel” vanwege massale bijensterfte
150 wetenschappelijke studies wijzen uit: neonicotinoïden zeer schadelijk voor bijen