Foto: Windcentrale

Foto: Windcentrale

Grotere coöperatieve energiebedrijven hebben weinig baat bij het huidige energie-akkoord. Alleen iniatieven op lokale schaal komen in aanmerking voor de belastingkorting van 7,5 ct/kwh (ex BTW). Bovendien mogen de windmolens en zonnepanelen niet met subsidie gefinancierd zijn. Dit is niet gunstig voor De Windcentrale en andere projecten en bedrijven die schone energie “op afstand” leveren.

De Windcentrale reageerde gisteren via facebook op de plannen uit het Nationale Energieakkoord. Het bedrijf concludeerde dat de windmolens De Grote Geert en de Jonge Held niet in aanmerking komen voor de belastingkorting. Beide molens hebben namelijk subsidie gekregen.

De molens werden vorig jaar door middel van een van de grootste crowdfunding acties ooit aangeschaft. 5.500 burgers door het hele land kochten stukje molen, zogeheten “winddelen”. Los van de subsidie zouden echter vrijwel alle winddelers sowieso buiten de belastingkorting vallen. De korting is namelijk alleen van toepassing op huishoudens die energie betrekken die geproduceerd is in de eigen “postcoderoos”, de viercijferige postcoderegio en de regio’s daar direct omheen.

Vanzelfsprekend is dit een domper voor de Windcentrale, maar ook voor coöperaties zoals de Windvogel, die ook enkele molens beheert en stroom levert aan de leden.

Volgens de Windcentrale is het mogelijk dat bij nieuwe aankopen huishoudens in de buurt wel in aanmerking komen voor de belastingkorting. Maar, zegt het bedrijf, “Op dit moment hebben we nog onvoldoende informatie om hier meer zekerheid over te geven.”

Bron: Windcentrale, SER Energieakkoord

Lees ook
[adrotate group=”2″]
5 opmerkelijke highlights uit het energieakkoord
Windcentrale geeft burgers de kans om zelf windenergie te produceren