Suiker is ongezond, ook voor muizen. Foto: Ruud Hein Flickr

Suiker is ongezond, ook voor muizen. Foto: Ruud Hein Flickr

Suiker is ongezond, ook bij veilig geachte doses. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Utah (VS) bij muizen.

Een groep muizen kreeg dagelijks een hoeveelheid suiker toegediend die vergelijkbaar is aan de hoeveelheid die mensen binnen krijgen als ze een gezond eetpatroon hebben en dagelijks 3 blikjes (bijna 1 liter) frisdrank drinken. Volgens huidige gezondheidscriteria is dit een ‘veilige’ dosis, maar de onderzoekers ontdekten dat de suiker wel degelijk ongezonde gevolgen had. De muizen hadden op het oog weinig last van de suiker. Zo werden ze niet dikker dan andere muizen. Echter, na langere tijd bleek dat mannetjesmuizen die extra suiker kregen, 25% minder in staat waren om hun territorium te verdedigen. Vrouwtjesmuizen hadden een twee keer zo grote kans om te sterven. En de suikermuizen kregen ook minder kinderen.

Volgens de onderzoekers “bieden de resultaten bewijs dat toegevoegde suikers die worden gegeten in concentraties die op dit moment veilig geacht worden, een opmerkelijk negatieve impact hebben op de gezondheid van zoogdieren.”

De muizen kregen een nieuw soort test die volgens de onderzoekers “veel sensitiever” is dan eerdere test naar de gevolgen van suiker. De muizen kregen veel lagere doses toegediend dan in andere tests. Bovendien leefden ze in een “muizenboerderij” met verschillende muizen en een aantal nesten. Deze omgeving is veel natuurgetrouwer dan een ijzeren kooi met enkele muizen. Ook werden in het onderzoek niet typische laboratoriummuizen gebruikt, maar muizen die recente nakomelingen waren van wilde muizen. Deze muizen hadden een sterke territoriumdrang en een normaler ‘wild’ gedrag. Zo konden subtielere effecten van suiker goed onderzocht konden worden.

De werkwijze zou volgens de onderzoekers vaker gebruikt moeten worden. In toxologische studies zijn nog “schokkend weinig stoffen getest op lange-termijn giftige effecten.”

Bron: Sciencedaily

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Teken de petitie voor een oerwoudvrije Magnum
De verschrikkelijke dingen die suiker met je lichaam doet