Malala en haar vader, op 1ste schooldag na haar operatie. Foto: Malala Press Office

Malala Yousafzai en haar vader, op 1ste schooldag na haar operatie. Foto: Malala Press Office

Jeugdige strijdster voor recht op onderwijs voor meisjes gelooft in de kracht van boeken.

De nieuwe bibliotheek van Birmingham werd op 3 september geopend door de Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai. Malala (1997) werd door de Taliban aangevallen omdat ze zich inzet voor onderwijs voor meisjes. Ze is in Birmingham geopereerd en woont sindsdien in Groot-Brittannië.

Malala heeft vorige week de Internationale Kindervredesprijs 2013 gewonnen. Ze ontvangt de prijs op 6 september in de Ridderzaal in Den Haag. De prijs, een geldbedrag van 100.000 euro, wordt uitgereikt door de Jemenitische Nobelprijswinnaar Tawakkol Karman.

In 2009 schreef Malala Yousafzai onder een pseudoniem een weblog voor de BBC over haar leven onder de Taliban, die meisjes verbood om naar school te gaan. In oktober 2012 schoten leden van de extremistische organisatie Malala door haar hoofd omdat ze zich inzet voor onderwijs voor meisjes. Inmiddels is Malala de meest beroemde tiener ter wereld. De Verenigde Naties heeft 12 juli, haar verjaardag, uitgeroepen tot Malala Day.

De bibliotheek van Birmingham is de grootste openbare bibliotheek van Europa. Het gebouw is ontworpen door Mecanoo architecten uit Delft. Het architectenbureau kreeg in augustus 2008 de opdracht voor het ontwerp. De totale kosten bedroegen 186 miljoen pond. De architecten en bouwers bleven onder het beschikbare budget van 193 miljoen pond. De Library of Birmingham is een open, uitgesproken publiek gebouw geworden, bestemd voor alle bevolkingsgroepen en generaties. “Een People’s Palace”, noemt architect en creatief directeur van Mecanoo Francine Houben de bibliotheek in een persbericht.

Het gebouw bestaat uit acht cirkelvormige ruimtes (rotunda’s) die onderling zijn verbonden via (rol)trappen. Rond één van de rotunda’s zijn boeken geplaatst en op het hoogste punt van de rotunda’s bevindt zich de de Shakespeare Memorial Room waar een belangrijke collectie van Engelands bekendste schrijver is ondergebracht.

360, het beste uit de internationale pers.

Bron:

Koop 360 in de kiosk of de app store. Volg 360 ook op Twitter of Facebook.

Meer van 360

Duitse vrouw weigert tegen betaling positieve recensies te schrijven

Arts blogt over hoe Alzheimer hem verandert

Wat had Spanje kunnen kopen voor de 100 miljoen voor voetballer Gareth Bale