Minder afval zonder afvalbakken. Foto: wikimedia commons

Minder afval zonder afvalbakken. Foto: wikimedia commons

In New York hebben ze de oplossing voor het afvalprobleem gevonden: vuilnisbakken weghalen. Deze zeer onlogische oplossing blijkt te werken in de metrostations van New York City. Als test verwijderde vervoersbedrijf MTA uit twee metrostations alle vuilnisbakken. Dit leverde 50 tot 67 procent minder afval op dan toen ze er nog wel stonden. Een woordvoerder van MTA zegt: β€œAls onze passagiers hun afval nergens kwijt kunnen, dan nemen ze het mee.”

Wil je dat het ergens schoon wordt, plaats dan (meer) vuilnisbakken. Dat klinkt logisch. Toch? Maar dit voorbeeld laat het tegenovergestelde zien. Een interessant experiment. Wellicht geven vuilnisbakken het signaal dat het prima is om in die ruimte afval te produceren en dat het voor je opgeruimd wordt.

Inmiddels is deze pilot uitgebreid naar acht andere metrostation. In de Underground in Londen hebben de stations al sinds 2001 geen prullenbakken meer, hoewel dat misschien meer te maken heeft met het gevaar voor bomaanslagen.

Bron: Omdenken.nl

Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws.

Meer omdenkcasussen
Brit laat zich betalen voor ongewenste telefoontjes
Vertraging in studie blijkt kans
Plagende jongetjes krijgen lik op stuk