NerdalizeNerdalize heeft een hele toepasselijke naam. Het heeft namelijk een echte nerd oplossing voor energiebesparing. Het bedrijf wil servers gaan plaatsen in gewone huizen. Huiseigenaren krijgen zo gratis verwarming. En bedrijven hoeven geen kosten meer te betalen voor het koelen van de servers en de ruimte die ze innemen. Een briljante win-win situatie die ook nog eens goed is voor het milieu.

Datacenters en computers verbruiken zo ongeveer 1 tot 1.5% van de totale wereldwijde elektriciteitsproductie. En dat aandeel groeit snel, omdat we steeds meer online doen. Een groot deel van het elektriciteitsverbruik gaat op aan koeling: computers die draaien worden snel warm.

Nerdalize maakt van het probleem een oplossing. Want warmte wordt ook steeds kostbaarder. Het bedrijf wil de gasrekening gaan betalen voor huiseigenaren die servers plaatsen.

Natuurlijk moet er wel een en ander gedaan worden om de verschillende behoeftes van huiseigenaren en bedrijven met elkaar te matchen. Wat moet er bijvoorbeeld gebeuren als de verwarming een tikje hoger moet? Gaat de server dan harder draaien? Onlangs haalde Nerdalize €50.000 op via crowdfunding om dit soort problemen op te lossen.

Bron: Nerdalize

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Vergeet Samsung en Apple, Phonebloks is echt duurzaam
Voor elke verkochte Fairphone gaat €22 naar wereldverbetering