Kolencentrales, co2 uitstoot, opwarming aarde, ipcc rapport. Foto: Public Domain Photos, Flickr

Foto: Public Domain Photos, Flickr

De opwarming van de aarde leidt tot een veel forsere stijging van de zeespiegel dan tot dusver was aangenomen. Dat meldt de NOS op basis van het nieuwste klimaatrapport van het IPCC dat vandaag gepubliceerd werd. In het jaar 2100 ligt de zeespiegel 26 tot 82 centimeter hoger dan nu.

NOS: “In haar vorige rapport uit 2007 ging het panel voor deze eeuw nog uit van een stijging van 18 to 59 centimeter. De bijstelling is niet het gevolg van een snellere opwarming van de aarde, maar van een beter inzicht in de gevolgen van het smelten van de ijskappen. In de periode 1901-2010 steeg de zeespiegel 19 centimeter.”

Het IPCC verwacht dat de temperatuurstijging tot 2100 ergens tussen den 0,3 (in het gunstigste geval) en de 4,8 (in het slechtste geval) zal liggen. Maar regionaal kunnen er grote verschillen optreden. In Nederland zal mogelijk de temperatuur en de hoeveelheid neerslag sneller stijgen dan in andere delen van de wereld. Australië zouden de heetste dagen zelfs 6 graden warmer kunnen worden. Een aantal diersoorten en natuurgebieden zullen door deze extremere temperaturen naar verwachting verdwijnen.

De afgelopen 15 jaar is de opwarming minder hard gegaan dan wetenschappers hadden verwacht. Toch was de laatste 30 jaar de warmste periode in 1400 jaar, aldus de KNMI. De tijdelijke pauze in opwarming heeft volgens de metereologen te maken met “de natuurlijke grilligheid van het klimaat, minder zonnestraling en stofdeeltjes door vulkanen en industrie.”

Bron: The Guardian,
NOS.nl, KNMI

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Nieuwe IPCC-rapport: aarde warmt minder snel op? Hoe zit dat?
Energieanalist: “Omslagpunt is bereikt, steenkolentijdperk is voorbij”