co2-uitstootSchoner rijden, dat willen we allemaal wel. Zo ook journalist Marie-Claire van den Berg. Ze ging op zoek naar een brandstof die het milieu zo min mogelijk belast en kwam uit bij groen gas. Rijden op groen gas is net zo schoon als elektrisch rijden. En het is ook nog eens de helft goedkoper dan benzine! Maar waarom rijden er dan zo weinig mensen op groengas? Marie-Claire zocht het uit en maakte er een film over: Plankgas!

In aflevering 5 van Plankgas laat Marie-Claire de CO2-uitstoot van haar eigen auto meten op de beruchte testbank. Volgens de onderzoeken is groengas vrijwel even schoon als elektrisch, maar dat wil ze wel eens echt zien. Tot haar schrik blijkt uit de test dat haar auto niet de verwachte 70-80% minder CO2 uitstoot dan een benzine auto, maar slechts 25%. Is groengas dan toch niet zo schoon als de onderzoeken zeggen? Ze gaat op zoek naar het antwoord en komt terecht bij Catrinus Jepma, hoogleraar duurzaamheid en energie aan de Universiteit Groningen. Hij weet hoe het werkelijk zit, maar of dat antwoord Marie-Claire tevreden stelt?

Win een weekendje rijden in de auto uit de Plankgas!
Zondag 6 oktober is Marie-Claire te gast op de Haagse Energiebeurs, een groot evenement over duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Ze gaat praten over de totstandkoming van Plankgas en vertellen over de voordelen en de valkuilen van de overstap naar een auto op groengas. Het is dan wel bijna de helft goedkoper dan benzine, maar hoe groot is de milieuwinst werkelijk? Wat voor een type mens is een groengas-rijder eigenlijk? Hoe is het om altijd maar op zoek te zijn naar een pomp? En wat is de kans dat we in de toekomst biogas bij de boer gaan tanken zoals we nu de groentetas bij de boer halen? Aan het einde van de lezing wint één van de gasten een weekend rijden in een auto op groengas. Aanmelden kan hier (de toegang is gratis).

Lees ook
Plankgas Aflevering 4: Een duik in de afvalberg van de biogasproducent
Plankgas Aflevering 3: kijkje in de keuken van een meesterkok in biogas
Plankgas Aflevering 2: Rijden op rotte appels, kan dat?
Plankgas Aflevering 1: de groene brandstof die niemand kent